Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Za tutlání výročí masakru se na Čínu valí kritika. Pompeo vyzývá: Propusťte vězně

Autor: ČTK, for - 
4. června 2019
07:50

Čínská diplomacie v úterý ostře odsoudila výzvu amerického ministra zahraničí Mika Pompea, aby Peking u příležitosti 30. výročí krvavého zásahu čínské armády proti demonstrantům na náměstí Tchien-an-men propustil politické vězně. Čínská vláda kvůli výročí zpřísnila podle světových agentur bezpečnostní opatření okolo turisty navštěvovaného náměstí, kde nepřipouští jakékoli připomínky masakru. Ty se chystají v Hongkongu a na Tchaj-wanu, podle jehož prezidentky se Peking stále snaží skrývat pravdu.

Pompeova výzva je podle čínské ambasády ve Washingtonu hrubým vměšováním do vnitřních záležitostí země a šéf americké diplomacie dal najevo své „předsudky a aroganci“.„Lidská práva v Číně na tom nikdy nebyla lépe,“ uvedlo podle Reuters velvyslanectví ve Washingtonu.

Armádní zásah na pekingském náměstí Tchien-an-men (Náměstí nebeského klidu pozn.red.) ukončil v noci ze 3. na 4. června 1989 šest neklidných týdnů, během kterých statisíce lidí prostřednictvím demonstrací a hladovek volali po větší demokratizaci země. Přesný počet obětí znám není, udává se v rozmezí několika set až několika tisíc.

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v  inauguračním projevu vyzvala ke vstřícnému dialogu s Čínou. Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v inauguračním projevu vyzvala ke vstřícnému dialogu s Čínou. | EPA, Reuters, ČTK

Vzpomínková shromáždění se v úterý jako každoročně chystají v Hongkongu a na Tchaj-wanu, odkud se opět ozývá kritika poměrů v Číně. Otázka tohoto ostrova je pro Peking velmi citlivá, neboť prodemokratickou zemi si Čína nárokuje jako svou provincii. Vztahy mezi oběma státy se zhoršují od roku 2016, kdy se stala prezidentkou Cchaj Jing-wen.

„Čínská vláda nejen že neplánovala kát se za prohřešek minulosti, ale stále se snažila ukrývat pravdu,“ uvedla v úterý prezidentka na facebooku k výročí krvavých událostí.

Taurus70 ( 4. června 2019 10:41 )

Cina vzkazuje Pompeo polibte si prd...😂😂😂😂

lug70 ( 4. června 2019 09:13 )

Je to západním mainstreamem léta omílaný hoax. Na webu Rukojmí.cz je o tom obsáhlý článek. http­://www­.rukoj­mi.cz­/clan­ky/zah­ranic­ni-politika/6279-uz-me-nebavi-porad-dokola-psat-ze-na-tchien-an-men-nikdy-nebyl-zadny-masakr-tisicu-studentu-rozjezdenych-pasy-cinskych-tanku-jak-to-bylo-doopravdy-jsem-uz-popsal-mnohokrat-ze-lez-ma-kratke-nohy-ale-je-stonozka

fotrpjotr ( 4. června 2019 09:06 )

Teď ještě zbývá přiznat masakr v Oděse,ale to z důvodu politické korektnosti tak brzy nebude.

ivoadler ( 4. června 2019 09:01 )

Tak nevím, pořád se mluví o masakru, ale kde jsou důkazy? Demonstranty na náměstí prý rozjezdily tanky. Ale k dispozici je jen jedna fotka, jak jeden chudáček s igelitkou stojí před kolonou tanků.

Zobrazit celou diskusi