Na Medarda, tj. v sobotu, bude přes Česko přecházet slábnoucí studená fronta - bude oblačno až polojasno, během dne musíme místy počítat s přeháňkami a ojediněle i bouřkami. Noční teploty budou klesat na 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 až 24 °C, na východě území bude tepleji - až 27 °C. Vát bude slabý jihovýchodní vítr, který bude na frontě zesilovat.

V neděli bude oblačnosti méně - očekáváme jasno až polojasno, odpoledne při přechodně zvětšené oblačnosti se mohou ojediněle vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Noční teploty budou klesat na 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 23 až 27 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Příští týden přinese až 34 °C

Návrat tropů očekáváme hned po víkendu – díky teplému jižnímu proudění budou nejvyšší odpolední teploty stoupat vysoko – od úterý v maximech naměříme až 34 °C. Počítat musíme také s bouřkami, ty budou opět silné zejména na přechodu studené fronty.

Kde aktuálně prší? Podívejte se na radar

Medardovská pranostika vznikla už v 16. století, kdy naši předci vyhlíželi vláhu. Deštivé počasí přináší v období od 8. června až do začátku července oblast nízkého tlaku vzduchu, která se nad střední Evropou udržuje po delší období. Někdy se o medardovském počasí hovoří jako o evropském monzunu.

Kromě srážek je pro Medarda typické ochlazení. Chladný vzduch do střední Evropy proniká po vlnách, mezi nimi se však lze setkat i se slunnými a teplejšími dny. Naši předci hovořili o tzv. Ovčích chladnech. Vůbec nejdeštivější Medard se vyskytl v roce 1815, tehdy spadlo za červen 70 % ročního normálu. Naopak suchý byl Medard v letech 1893 a 1840 kdy za medardovské období spadlo v průměru do 5 mm srážek.

Fotogalerie
31 fotografií