„V Praze je v platnosti výstraha na velmi silné bouřky s přívalovými srážkami. Jednotky hasičů se rozjely do různých částí Prahy, nejvíce k čerpání vody nebo popadaným stromům,“ uvedla mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská ve čtvrtek odpoledne. Kolem páté hodiny odpoledne byly už v terénu všechny profesionální jednotky pražských hasičů, do sedmi večer zasahovaly zhruba u 38 událostí. Na pomoc vyrazili i dobrovolní hasiči. Potíže déšť způsobil také ve Zlíchovském tunelu ve směru na Barrandovský most, kde byla hlášena kluzká silnice.

6. června 2019: Takovéhle kroupy v souvislosti s bouřkou napadaly v Jílovém u Prahy.
Autor: Syki

Kromě silného deště, překážek na vozovce a popadaných větví vyjížděli hasiči také do Smíchova, kde byl hlášen pravděpodobný odraz blesku od chodníku do obydlí. „Provádíme průzkum termokamerou a také kontrolu přilehlého domu a čekáme na příjezd pražských energetiků,” uvedla Suchánská.

„Kromě toho hasiči zajistili 2 místa po dopravní nehodě, prověřili spuštěný požární alarm, uhasili žhnutí v el. skříni a vyjeli zkontrolovat spálené potraviny,” bilancuje mluvčí zásahy. Nejvíce výjezdů zaznamenali hasiči na Smíchově, v Košířích, Záběhlicích, v Břevnově a Radotíně.

Řidiči byli v silném dešti opatrní. „Jezdí o poznání pomaleji, což se samozřejmě promítá do plynulosti provozu. Někde se může doprava zcela zastavit, pokud se například valí po silnici voda,“ řekl mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan. I tak k několika dopravním nehodám v Praze došlo, podle všeho však bez vážnějších následků.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) večer na twitteru uvedl, že hladina Botiče u Folimanky stoupla o metr, ale už klesá. „V Nuslích výpadek vody pro 4684 lidí,“ napsal. Podle webu Pražských vodovodů a kanalizací měly být dodávky v ulicích Jaromírova a Sekaninova obnoveny zhruba do 22:00.

Komplikace v MHD

Počasí se promítlo i na zhoršených podmínkách na silnicích i na tramvajových kolejích. V úseku Veletržní palác a Nádraží Holešovice, kudy projíždí linky č. 6 a 17, byla trať zhruba 20 minut nesjízdná. „V úseku mezi Štěchovicemi a Davlí byla na vozovce silná vrstva bahna a suti, autobusy tudy nemohly projíždět,“ uvedl prostřednictvím twitteru ROPID.

Komplikace byly i na jiných místech Prahy. Kvůli sesuvu bahna a půdy na železniční přejezd v Braníku muselo být odřeknutu šest vlakových spojů. Zhruba po hodině od události byl provoz obnoven. Ve stanici metra Vysočanská se na pár desítek minut porouchal jeden z eskalátorů.

Výstraha až do večera

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silnými bouřkami platí v hlavním městě do dnešní půlnoci. Jihozápadně a jižně od Prahy se vytvořilo v linii několik silných bouřkových jader, ve kterých se vyskytují přívalové srážky s předpokládanými krátkodobými úhrny kolem 50 milimetrů a kroupy. Do 19:30 platí v metropoli i výstraha před přívalovými srážkami, uvedli meteorologové.

Radar sledujte ZDE.

Fotogalerie
14 fotografií