Poprvé vyrazili hasiči do terénu před 2. hodinou ranní. „Nejčastěji vyjížděli v Brně a na Brněnsku, několik případů však evidujeme i  na Vyškovsku a Blanensku. Veskrze jde o události související s čerpání vody, řešili však i několik popadaných stromů,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Plno práce měly vyslané jednotky v Brně v ulici Jakuba Obrovského. Tam voda zatopila několik objektů včetně prodejny, kotelny bytového domu, skladu firmy a dvou podzemních garáží. „V nich bylo asi 15 vozů, bylo tam přes metr vody,“ řekl Mikoška.

Pod vodním přívalem zůstaly i některé brněnské ulice, například Jedovnická a Hradecká. „V místě, kde se přes silnici klene most, se utvořila zhruba metr hluboká kaluž vody, do které prý řidiči najeli a jejich auta se v tu chvíli stala neovladatelnými. Oba řidiči byli naštěstí bez zranění,“ ujistila mluvčí brněnských strážníků Tereza Kadrnožková.


Počasí si ráno dalo říct

Počasí se ráno uklidnilo, přes Jihomoravský kraj přejde v pátek studená fronta postupující k severovýchodu. Zpočátku bude oblačno, ojediněle přeháňky, postupně má ale oblačnost ubývat. Nejvyšší odpolední teploty se mají pohybovat mezi 24 až 27 stupni Celsia.

VIDEO: Květnová bouře, která zasáhla Prahu

Fotogalerie
11 fotografií