Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Roztoči útočí, v horku se jim daří: Číhají na chatách, táborech i v hotelech

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
9. června 2019
05:10

Alergie je civilizační choroba a Česko společně se západní Evropou patří mezi regiony, kde počet nemocných stoupá. Podle alergologa a klinického imunuloga Martina Hospodky je na vině životní styl, ovzduší i strava. Češi nejčastěji trápí pylové a trávové alergie. Navíc každý pátý Čech má dispozice k tomu, aby měl vážnou alergii na roztoče. Těm se daří právě v létě a v období dovolených na ně můžeme narazit ve větší míře na chatách, dětských táborech, ale i v hotelech.

V létě nás ohrožuje celá řada alergenů. V tomto období vrcholí pylové a trávové alergie a navíc na pultech obchodů se začíná objevovat sezónní ovoce, jako jsou jahody nebo meruňky.

„Alergie na sezónní ovoce je velké téma, zejména tady ve střední Evropě, důvodem je zkřížená alergie mezi ovocem a pylovou alergií na břízy. Pokud se pylové alergie neodhalí včas a neléčí se, za několik let se objeví komplikace v podobě problémů při konzumaci ovoce, může začít po požití ovoce např. svědit v ústech,“ uvedl Martin Hospodka ve Studiu Blesk.

Nebezpečná kombinace jídla a slunce

Jahody nebo i rajčata obsahují velké množství histaminu, což je látka, která výrazně zvyšuje pohotovost těla a objevují se tak alergie a různé vyrážky. „Všechno to souvisí s tím, kolik histaminu sníte a jak dobrou kapacitu na odbourání této látky v těle máte. Pokud ji nemáte, tak vám stačí jen hrst jahod a hned se osypete,“ popisuje lékař projevy, které nám mohou znepříjemňovat život.

Pokud navíc víte, že máte alergii na slunce, měli byste potravinám s vysokým obsahem histaminu vyhnout, týká se to například jahod, citrusových plodů i alkoholu, aby reakce naší kůže byla mírnější. 

Roztoči číhají všude

V létě se často hovoří o alergii na slunce, vodu či hmyzí bodnutí, ale velmi se v horkém počasí daří roztočům. Polovina alergické rýmy je způsobena právě roztoči. Za vznik alergie může pouze osm druhů roztočů, přičemž na celém světě jich existuje okolo 50 tisíc. Síla alergie na tyto neviditelné jedince je v jejich počtu. Jediná matrace může obsahovat až 1,5 milionu roztočů.

V létě se s nimi můžeme ve větší míře setkat na chatách, chalupách, na dětských táborech a i v tom na pohled nejčistším hotelu. Přitom neexistuje žádná rada ani přípravek, kterým se jich zcela zbavíte. Doporučená jsou pouze režimová opatření k částečné eliminaci, ale ne k úplné likvidaci roztočů, jako častá výměna ložního prádla, luxování, praní prádla na vyšší teplotu apod.

Pokud máte podezření, že máte alergii na roztoče, měli byste vyhledat alergologa. Neléčená alergie může vést ke vzniku astmatu.

Alergie souvisí s místem žití

Jakou budeme mít alergii, do výrazné míry ovlivňuje to, kde na Zemi žijeme a jakým alergenům jsme vystaveni.

„Člověk, který má alergii na broskev ve Španělsku, a člověk, který má alergii na broskev v Česku, bude reagovat úplně jinak. Zatímco Španěl může zemřít na anafylaktickou reakci, tak v Česku ho bude chvíli svědět v krku, ale nebude to mít zvláštní následek,“ vysvětluje alergolog zvláštnost s tím, že pro lepší určení léčby vždy musí lékaři vědět, z jaké země alergik pochází.

Jaké další alergie nás ohrožují v létě? Jakým alergikům se uleví po dešti a jakým naopak ne? Jak se alergie léčí? Zjistíte v rozhovoru:

Zobrazit celou diskusi