Na východě první tropická noc, na západě silné bouřky

Česko má za sebou první tropickou noc, tj. ve východní polovině území místy teplota vzduchu neklesla pod 20 °C. Přes 20 °C v noci na úterý bylo například v Havlíčkově Brodě, v Hradci Králové, v Jičíně, v Rychnově nad Kněžnou, v Brně nebo Brodě nad Dyjí. Vloni jsme první tropickou noc naměřili už 30. dubna. Na severozápadě území se naopak během večera a první poloviny noci vyskytly ojediněle i silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě až 50 mm.

Koupaliště Pražačka.
Autor: Blesk:TONDA TRAN

Tropické noci a silné bouřky až do soboty

Podobný charakter počasí – tj. tropické teploty přes den, tropické noci a místy silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm, krupobitím a silným větrem očekáváme až do soboty. V sobotu, před přechodem studené fronty, k nám bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihu a teplota se zastaví až na 35 °C. Tento týden je zřejmě nejteplejším týdnem letošního června. Naposledy bylo takto teplo v letech 2000 a 2003.

Dusné dny jsou zátěžové nejen pro kardiaky 

Dusné a teplé dny jsou zátěžové zejména pro lidi s horším termoregulačním systémem organismu – tj. starší 65 let a malé děti, dále kardiaky a astmatiky. Snížit svoji fyzickou zátěž, zejména přes poledne, by měli i zdraví lidé. Samozřejmostí je dodržování pravidelného pitného režimu.

Fotogalerie
31 fotografií