Na svatebčany v Blankensee podle policie ve středu večer spadla větev stromu z výšky kolem čtyř metrů v důsledku nárazu větru. Vážně zraněni byli tři ženy a čtyři muži. Další muž byl poraněn lehce. Dohromady se oslav v centru obce účastnila přibližně stovka lidí.

Jedenáct osob bylo zraněno na jiné oslavě ve městě Oranienburg severně od Berlína, když na ně ve středu večer spadla ulomená koruna stromu. Podle hasičů byl i v tomto případě příčinou neštěstí nárazový vítr. Neupřesněné oslavy se podle DPA účastnilo kolem 170 lidí. Zranění jsou podle prvních informací převážně lehká.

Bouřky a lijáky, které se v noci na čtvrtek přehnaly přes východ Německa, zkomplikovaly provoz na berlínských letištích Tegel a Schönefeld. Informovala o tom agentura DPA. Prudká bouře, která se přehnala přes Berlín ve středu večer, vyvracela stromy a zaplavovala ulice. Všechny dálkové vlaky v německém hlavním městě večer kvůli počasí stály. Deštivé počasí potrápilo i Polsko a Rakousko, kde se zvedla hladina řek. Například v Innsbrucku ve středu ráno řeka překonala hranici šesti metrů, což je povodňová úroveň třicetileté vody.

Cestující čekali několik hodin. I v letadlech

Kvůli nepříznivému počasí nemohl pozemní personál na letištích Tegel a Schönefeld od úterního večera do středečního rána řádně odbavovat přilétající a odlétající letadla. Cestující tak museli na výstup z letadel i nástup několik hodin čekat, startovat a přistávat ale stroje mohly.

Prudká bouřka se ve středu večer od jihozápadu prohnala Berlínem. Podle agentury DPA se setmělo jako v noci, vyvrácené stromy padaly na silnice a tratě příměstských vlaků. Na berlínském jezeře Wannsee bouře převracela stromy. Některé vlaky tak nejely a dálková železniční doprava se v metropoli zcela zastavila kvůli poničeným technickým zařízením na železnici.

Místní hasiči vyjížděli během 90 minut k více než 200 zásahům. Vyvrácené stromy zkomplikovaly dopravu také na dálnici 117 na jihovýchodě Berlína. Ve čtvrti Friedenau spadl strom na kabriolet, dva lidi v autě byli naštěstí jen lehce zraněni. Už po předchozí dnešní bouřce vyjížděli hasiči v Berlíně k zatopeným sklepům, popadaným stromům i zaplaveným silnicím.

V Německu se z ulic stává řeka
Autor: Profimedia

V německých spolkových zemích Sasko a Braniborsko napršelo v průměru okolo pěti centimetrů, místy bouřky doprovázelo krupobití. V braniborském hlavním městě Postupimi absolvovali hasiči přes stovku zásahů.

V hesenském Bad Hersfeldu pořadatelé z bezpečnostních důvodů přerušili program zemských oslav, které se pod názvem Hesenský den v této spolkové zemi konají až do 16. června. V Prerowě v Meklenbursku-Předním Pomořansku zase po úderu blesku začal hořet bytový dům.

V Polsku stoupl počet utonutých

S nepříznivým počasím se potýkalo i Rakousko, kde lijáky a tající sníh zvýšily hladiny řek. Silnici v alpském sedle Wurzen, která spojuje Korutany se Slovinskem, zaplavilo v délce 300 metrů bahno. Hraniční přechod proto musel být uzavřen, odklízecí práce navíc zkomplikoval déšť.

V Innsbrucku a okolí uzavřely úřady kvůli vysoké hladině řeky několik mostů a lávek, jejich bezpečnost ohrožují plující kmeny stromů. Domům ale podle APA zaplavení nehrozí.

I přes deštivou noc zažilo Rakousko tropickou noc. Teplota pod 20 stupňů Celsia neklesla na 25 rakouských meteorologických stanicích. Nejtepleji bylo v hornorakouském Micheldorfu, kde teploměr ukazoval 23 stupňů Celsia.

V polském městě Gorzów Wielkopolski a okolí padaly o úterním večeru kroupy o velikosti tenisových míčků až jablek. „Kroupy měly průměr 6,5 až 12 centimetrů,“ napsal server Wp.pl. „Krupobití rozbíjelo okna, ničilo auta,“ dodal web s tím, že cosi podobného země nezažila přinejmenším od roku 2011. Hasiči měli podle televize TVN 24 plné ruce práce, v samém městě vyjeli k 27 případům a v celém regionu napočítali 40 zásahů. Šlo hlavně o zaplavené sklepy při lokální povodni.

Polsko se také potýkalo s bouřkou, vzrostl také počet utonutých
Autor: Profimedia

Vzhledem k vlně veder v Polsku rychle přibývá utopených. Jen v úterý se podle TVN 24 utopilo osm lidí a celková bilance za jedenáct červnových dnů vzrostla na 36 obětí.

Fotogalerie
10 fotografií