Z pýchavky, neboli vatovce obrovského, byly prý vynikající řízky. Najedla se celá rodina, zbytek se rozdal po známých. Maxihoubu našel na jednom ze svých „stálých“ míst. Na internetu za svůj úlovek sklízí od ostatních zasloužený obdiv.

Podle znalců se ale houbaři mohou radovat jen tam, kde vydatně prší. V některých regionech začíná být až moc velké horko. A to houbám nesvědčí. „Bohužel tam, kde neprší a bude teplo, se růst hub zarazí. Stačí dva dny a je to. Už teď je vidět, že hřiby mají vyšisované hlavy a dlouhé, hubené nohy. To dělají, když je sucho. A přitom ještě před pár dny vypadaly výstavně,“ uvedl zkušený houbař Jiří Dubec z Benešovska.

Mykolog Jiří Polčák: Bez pravidelného deště máme už jen týden

„Křemenáče, bedly, žampiony i různé hřiby. Roste i hřib kovář a hřib koloděj. Začínají růst i růžovky. V lese je teď docela velká druhová rozmanitost, ovšem musíte mít štěstí na místo. Někde neroste vůbec nic, protože už je les vysušený. V otevřenějších lesích sice pomohly bouřky, ale i to je jen dočasné. S vyššími teplotami a bez pravidelného deště zase houby rychle zmizí, je to otázka týdne. Tak je to v tomto období každoročně,“ vysvětluje mykolog Jiří Polčák (54).

Fotogalerie
6 fotografií