Průtrž podle starosty Tvorovic zasáhla obec kolem 19. hodiny a po malé přestávce začalo vydatně pršet znovu. Máme poměrně velké problémy v obci, máme zaplavenou dolní část. Jsou zde zásahové jednotky dobrovolných hasičů. Stále tady ještě hodně prší, zrovna se brodím k šedesátihektarovému poli s řepou. Tam se nám to vše sbírá a teče nám to všechno do dědiny,“ hlásí starosta Tvorovic.

Voda s blátem zasáhla zhruba deset domů, obci pomáhají dobrovolní hasiči z okolí. Čerpají především vodu z domů. „Na chodníkách a na silnicích mám až deset centimetrů ornice, z polí sem letěla voda a bláto, je toho plná dědina a plná kanalizace. V postižených domech se to týká především sklepů, průjezdů, ale i obytných prostor,“ doplnil starosta.

Hasiči mají přes 120 zásahů a přibývají další. Na Šumpersku řeší zatopené sklepy i rozlité menší toky. Zasahovali také na řadě míst Prostějovska, kde především čerpali vodu. Bouřka se poté přesunula na Přerovsko, i tam ji doprovázel silný déšť.

Aktuální bouřkovou situaci sledujte na radaru

V Šumperku hasiči zasahovali na několika místech, například v Bludovské ulici protékala voda střechou paneláku, na ulici dr. E.Beneše vytékala voda z kanalizace a ocitla se i ve sklepě domu. U Zábřehu zase hasiči odstraňovali spadlý strom přes cestu. Zasahovali také v Rapotíně, Rudě nad Moravou, Bludově nebo v Sudkově, kde se rozlily menší toky. V Novém Malíně pomáhali obyvatelům, kterým tekla voda do domu.

Vodu později začali čerpat také na Prostějovsku, vyráželi například do Klenovic na Hané nebo do Doloplaz na Olomoucku. Ve Víceměřicích na Prostějovsku hasiči čerpali vodu i z vlastních prostor; natekla jim do hasičské zbrojnice.

Bouřky komplikují provoz i na železnici, podle webu Českých drah přerušil strom spadlý do kolejiště provoz vlaků mezi Kojetínem na Přerovsku a Chropyní na Kroměřížsku. Dráhy předpokládaly obnovení provozu ve 22:20.

Fotogalerie
19 fotografií