Kroupy jako golfové míčky na Teplicku i v Polabí, přívalové deště a vichr. Česko prožívá skutečně bouřlivý červen. Většinu lidí nečas netěší, radost z něj mají ale lovci bouřek, tedy nadšenci, kteří je dokumentují.

„Loni byla sezona slabší, letos to zatím vypadá podstatně lépe,“ popisuje Miloslav Staněk ze společnosti lovců bouřek Czech Thunderstorm Research Association. Bouřky sleduje od roku 2012 a neváhá za nimi jet i více než padesát kilometrů. Kromě působivých fotografií sbírají lovci i meteorologická data, která pomáhají pochopit, jak bouřky fungují.

Miloslav Staněk

Dostali jste se při pozorování bouřek někdy do úzkých?

Lovec bouřek se při výjezdech za bouřkami, a především pak při jejich monitorování, setkává s nebezpečím téměř pořád. Při monitoringu bouřek tak musíme mít na paměti právě nebezpečnost bouřky, která tkví nejen v silných nárazech větru a kroupách, ale také třeba v možnosti úderu blesku, proto se ji nevyplatí podceňovat.

Co byste poradil začátečníkům?

Začínající pozorovatel by měl k bouřce přistupovat s velkým respektem. Nejdříve je vhodné si pročíst literaturu anebo sledovat nás, lovce bouřek, na sociálních sítích. Postupně by tak člověk měl získat základní poznatky o chování bouřek.

Jakou potřebují výbavu?

Pro začínajícího pozorovatele stačí i lepší smartphone, který umožňuje funkci dlouhé  závěrky a kterým může bouřku vyfotit i v noci. Nejlepší volbou je ale digitální zrcadlovka s několika objektivy.

O bouřkách panuje řada mýtů. Může třeba udeřit blesk z čistého nebe?

U silnějších bouřek lze právě tento jev pozorovat poměrně často. Jedná se o tzv. CG+ blesk, který vychází z nejvyšší části oblaku, tzv. kovadliny. Ten může udeřit do vzdálenosti až 20 kilometrů od místa, kde bouřka je. A tak v horských oblastech, kdy se bouřka nachází za horou či kopcem, může tento typ blesku pozorovatele v údolí překvapit. CG+ blesk je mnohem silnější, ale také vzácnější než běžné CG- blesky, které vycházejí ze spodní části oblaku.

A co další mýty? Jsme například v autě skutečně před bouřkovým výbojem v bezpečí?

Není to stoprocentní. Minulý rok jsme evidovali případ, kdy udeřil velmi silný CG+ blesk ve vzdálenosti 20 kilometrů od bouřky do stromu v lese. Svědek, který nám reportoval úder blesku, lesem projížděl autem. Přesto cítil brnění a pálení v nohách. (riziko zásahu bleskem v autě zvyšuje, pokud má auto konstrukční vadu, případně do něj elektřina pronikne např. anténou do rádia, nejsou-li zavřená okénka a nebo se, i u zavřených okének, člověk opírá o sklo. Jinak bychom v autě měli být většinou chráněni. pozn. red)

Můžeme v Česku zažít tornádo?

Ano, ale většina tornád v ČR se chová neškodně a jsou slabá. Jsou i výjimky. Tornádo v září 2018 u Chrášťan zcela zdevastovalo les.

Robin Duspara

Proč je tak těžké určit, kde udeří tzv. bouřka z horka?

Takzvané insolační bouřky, tedy bouřky »z tepla«, vznikají většinou neorganizovaně a lokálně. Jejich předpověď je velice náročná. Mohou vznikat v podstatě kdekoliv, ale může se vyskytnout třeba jedna bouřková buňka v celé republice. Je to ta situace, kdy nějaké místo zasypou velké kroupy, nebo přívalový déšť zatopí nějakou obec a o několik kilometrů dále není ani známka po bouřce.

Každý ví, že bouřku obvykle doprovází déšť, vítr, hromy a blesky. S jakými dalšími jevy se můžeme setkat?

Nejznámějším je oblak arcus, slangově zvaný shelf cloud. Ten se vyskytuje na čele bouřek a vypadá jako límec, který obklopuje srážky.

A co bouřkové fenomény působící škody?

Mezi ně patří downburst, což je propad studeného vzduchu z oblaku na zemský povrch, který může působit škody intenzitou srovnatelnou s tornádem. Pak je tu plošný náraz větru na čele silnějších bouří, tzv. húlava. V případě mohutných bouřkových systémů se může vyskytnout i rozsáhlá větrná bouře, zvaná derecho. Četné bouřky se mohou formovat do tzv. squall line, případně se mohou prohýbat do tvaru luku, což je předzvěstí silných nárazů větru.

Fotogalerie
34 fotografií