I když to maminky a tátové myslí se svými ratolestmi dobře, měli by ve vedrech zpozornět. Ano, miminka nemají ráda sluneční paprsky a lépe spí v zatemnělých kočárcích, ale necháte-li je delší dobu pod jakýmkoliv krytem, teplota jim uvnitř stoupá opravdu dramaticky.

Obyčejná plena zvedne teplotu o 5 °C

Už i v otevřeném kočárku je podle testu Blesku obyčejně o 2 °C stupně tepleji. Jeho »obyvatele« totiž často nemá šanci osvěžit ani slabý vánek. Když ho navíc zakryjeme a tím vlastně utěsníme, teplota začíná narůstat. I obyčejná plena ji v kočárku zvedla o 5 °C! Jestliže je kočárek zakrytý pár minut, nic zřejmě nehrozí.

Enormně vysoký nárůst tepla byl patrný po necelé půl hodině. Když ho navíc zakryjeme teplejší přikrývkou, naroste teplota již za deset minut až o 10 °C. Kočárek se tak změní v pec, ve které hrozí dětem životu nebezpečné přehřátí. 

Novorozená miminka nemají ještě zcela vyvinutý termoregulační systém. Proto lékaři radí, aby rodiče procházky v parných dnech zcela vynechali.

Jak ochladit miminko? Rady pediatričky Vlasty Schůtové:

  • Na vycházky choďte s kočárkem v ranních nebo až podvečerních hodinách (od cca 11 do 16 hodin zůstaňte doma).
  • Nechoďte se dětmi na vyprahlá místa, do center měst, ale pod stromy do stínu.
  • Nevystavujte děti přímému slunci.
  • Plenou přikrývejte kočárek, který nejde natočit tak, aby do něj nesvítilo slunce, jen na velmi krátkou dobu.
  • Je třeba dbát na dodržování pitného režimu.
  • Děti nejlépe osvěžíme opláchnutím vodou či zvlhčováním pomocí rozprašovače, nikdy jim ale vodu nestříkejte na obličej. A nesmí být studená.

Video
Video se připravuje ...

Do Chorvatska autem, do Egypta raději vůbec. Epidemiolog Maďar zmínil i podzim s rouškami Blesk TV

Fotogalerie
5 fotografií