Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Čaputová si „odfukla“ a vykročila levou. Slovákům nabídla rozum, srdce i ruce

Autor: ČTK, blv - 
15. června 2019
13:39

Slovensko potřebuje překonat rozdělení společnosti, ke které nemalou měrou přispěli i politici, řekla v prvním projevu po sobotním složení prezidentského slibu nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Vyslovila se rovněž pro prosazení principu právního státu v běžném životě, zdůraznila význam členství země v Evropské unii a v Severoatlantické alianci a ocenila, že Slovensko po pádu komunistického režimu v roce 1989 zvládlo klíčové okamžiky. Před ceremoniálem si zhluboka vydechla a do sálu vykročila levou nohou, jak mimoděk ukázala na svém instagramu.

Čaputová zdůraznila, že po složení  slibu se stala prezidentkou všech občanů Slovenska, ale zatím jen formálně, což je podle jejích slov málo: „Nabízím odbornost, nabízím cit, nabízím aktivistický zájem. Nabízím tedy rozum, srdce a ruce. Složením ústavního slibu přebírám všechny závazky a povinnosti veřejné služby. Nepřišla jsem vládnout, přišla jsem sloužit občanům, obyvatelům a Slovensku.“ Na inauguraci ji doprovodil její partner Peter Konečný, se kterým si nedávno procházela těžkým obdobím a byli i blízko rozchodu.

Nová slovenská prezidentka chce především stmelit společnost. „Potřebujeme překonat propasti, které jsme ve společnosti za uplynulá léta vyhloubili, a to mezi jednotlivými skupinami a názory, které reprezentují. Postoj k jinakosti, k jiné tradici, k jiné zkušenosti a k jinému názoru umíme vyjádřit i bez toho, abychom se dotýkali svobody a důstojnosti jiných,“ uvedla Čaputová.

Podle nové hlavy slovenského státu se musí stát minulostí, že si instituce a lidé nedokážou poradit s korupcí a s nedotknutelností vybraných osob. „Dokázali jsme se již velmi daleko posunout v transparentnosti, ale zaostali jsme a stále zaostáváme v uplatňovaní zodpovědnosti,“ řekla. Příliš mnoho lidí na Slovensku oprávněně nabylo dojmu, že neplatí beze zbytku, že nikdo není tak důležitý a vlivný, aby stál nad zákonem, dodala.

Zuzana Čaputová se na Slovensku ujala prezidentského úřadu (15. 6. 2019) Zuzana Čaputová se na Slovensku ujala prezidentského úřadu (15. 6. 2019) | Reuters

Rozhněvané Slovensko

„Pocit společenské nespravedlnosti zesílil a nabyl dvou podob - podoby volání po změně a po slušnosti, ale i podoby hněvu na systém. Tento hněv je v mnohém oprávněný, ale pokud bychom mu jako společnost podlehli, vůbec bychom si tím nepomohli,“ uvedla.

V této souvislosti za nutné považuje obnovení důvěry. „Službu, ke které jsem se zavázala, vnímám jako zodpovědnost. Zodpovědnost za řádný a ústavní výkon pravomocí, ale zároveň i jako zodpovědnost za něco křehčího, o co musíme všichni ve veřejných funkcích usilovat – a to je důvěra. Důvěra občanů v nás - v lidi, které si zvolili, důvěra v instituce, v platnost stejných pravidel pro všechny, důvěra ve Slovensko, důvěra v domov.

Čaputová prohlásila, že chce pokračovat v nekonfrontačním stylu politiky, který prosazovala již v prezidentské kampani, kdy se vyhýbala osobním výpadům. „Budu se aktivně zajímat o nové právní normy, aby přispěly k důstojnosti života lidí, k ochraně životního prostředí a k vyvážení nezávislosti veřejné moci její zodpovědností,“ řekla.

Čaputová o EU: Zvládli jsme to

Slovensko podle Čaputové zvládlo rozdělení československé federace, nutné ekonomické reformy i začlenění do EU, byť v integračním procesu zaostávalo za Českem, Maďarskem a Polskem, a dnes jako jediná ze čtyř středoevropských zemí je členem eurozóny. Při výčtu důležitých historických okamžiků prezidentka opakovala heslo „Zvládli jsme to“.

Ocenila, že k zásadním změnám ve společnosti došlo vždy bez násilí a nepokojů, a to včetně loňských protestů v reakci na vraždu novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, které byly největší od takzvané sametové revoluce v roce 1989. V zájmu řešení politické krize po zmíněné dvojnásobné vraždě odstoupil z funkce předsedy vlády Robert Fico.

V projevu Čaputová označila Evropskou unii za životní a hodnotový prostor Slovenska a NATO za obranný a bezpečnostní pilíř země. „Musíme jako země udělat všechno, co je v našich silách, aby se tento prostor a jeho opěrný pilíř uchovaly a posilovaly. Nejdůležitější globální problémy, které se nás týkají, nemůžeme vyřešit jen vlastními silami a samostatně,“ řekla. Vyslovila se rovněž pro zpomalení a zvrácení globální změny klimatu.

V závěru svého projevu Čaputová řekla Děkuji“ nejen ve slovenštině, ale i v jazycích národnostních menšin včetně češtiny a romštiny. Stejným způsobem vyjádřila vděk občanům země již po vítězství v rozhodujícím kole březnových prezidentských voleb.

Mam_vas_u_prdeIe ( 15. června 2019 16:50 )

Čaputová si „odfukla“ a vykročila levou. Slovákům nabídla rozum, srdce a některým i svoji vulvu.

prasatkopernicek ( 15. června 2019 16:37 )


Tak snad se taky dockame slusneho prezidenta. Tihle tri posledni nestoji za nic.

prasatkopepicek ( 15. června 2019 16:33 )


Tak snad se taky dockame slusneho prezidenta. Tihle dva posledni nestoji za nic.

Alino ( 15. června 2019 16:14 )

Snáď sa "blíská" na lepšie časy pre občanov SR. To uvidíme, keď prejde od slov ku konkrétnym činom. Prvým by malo byť neposkytnúť amnestiu predchodcovi.

fotrpjotr ( 15. června 2019 15:54 )

Tuto eurohujerku muže obhajovat jen jednoduchý člověk.

Zobrazit celou diskusi