„Velmi teplé počasí, které panuje v České republice od začátku června, bude pokračovat i v následujícím týdnu, kdy se opět očekávají nadprůměrné teploty. V závěru měsíce se sice ochladí, ale teploty zůstanou i nadále letní. První polovina července přinese teploty, které odpovídají této roční době,“ uvedli meteorologové v dlouhodobém výhledu. Teploty od 17. června do 14. července podle nich budou celkově vyšší než dlouhodobý normál.

Srážkově budou nadcházející čtyři týdny průměrné či mírně podprůměrné. „V průběhu jednotlivých týdnů by nemělo docházet k velkým výkyvům, i když krátkodobě se budou střídat sušší a vlhčí období,“ uvádí prognóza ČHMÚ.

Kde teď prší a kde jsou bouřky? Sledujte radar

Průměrná teplota v Česku od 17. června do 14. července činí 17,6 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v tomto období v roce 1980, kdy se průměrná teplota dostala jen k hodnotě 13,9 stupně. Naopak nejteplejší závěr června a první dva prázdninové týdny zažili Češi v roce 2006 s průměrnou teplotou 20,9 stupně.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
9 fotografií