1) LEHKÉ OBLEČENÍ

Oblékejte si lehké a světlé oblečení, které odvádí pot. Pamatujte na záložní svršky. Před důležitou schůzkou s klientem je lepší si vyměnit propocenou košili za čistou.

2) PRAVIDELNÉ OSVĚŽENÍ

Studená voda na toaletě je vítaným pomocníkem. Několikrát během dne si oplachujte ruce, krk a tváře.

3) TEKUTINY

Více než kdy jindy je při velkých vedrech nutné pravidelně doplňovat tekutiny. Nejvhodnější jsou neslazené nápoje. Alkohol je při vysokých teplotách obzvlášť velkým rizikem.

4) LEHKÁ JÍDLA

Na jídelníček se vyplatí zařadit lehce stravitelné pokrmy, jako jsou saláty či ovoce.

5) VENTILÁTOR

Pokud nemáte v kanceláři klimatizaci, zpříjemněte si ovzduší alespoň ventilátorem. Kolegů se však zeptejte, zda je proud vzduchu neobtěžuje.

6) RANNÍ CHLÁDEK

Zkuste přijít do práce dříve, než jste zvyklí. Ranní teploty jsou snesitelnější než odpolední hic. Vyvětrat kancelář bývá při vedrech možné jen brzy ráno.

7) SLUNCE NESMÍ DOVNITŘ

Zamezte slunečním paprskům pronikání do místností s pomocí žaluzií či závěsů.

8) DEODORANT

Pot umí znepříjemnit osobní jednání, proto je vhodné více než jindy myslet na deodoranty a parfémy.

9) NEOPOUŠTĚJTE BUDOVU

Pokud máte v kanceláři klimatizaci, je lepší zůstat přes polední pauzu uvnitř a nevycházet ven do velkých veder. A udržovat si tak tělesnou teplotu v rovnováze.

10) OCHLAZENÍ NOHOU

Ve velkých kancelářích s mnoha kolegy asi není vhodné použít lavor se studenou vodou k ochlazení dolních končetin. Studená lázeň nohou však v létě prospívá. Namísto vody je možné použít například chladicí gely.

Na pracovišti musí být k ochraně zdraví zajištěna dostatečná ventilace vzduchu. Předpis v případě přirozeného větrání stanovuje množství vzduchu, které se musí vyměnit.

➤ V případě klimatizace stanovuje vládní nařízení konkrétní teplotu, kterou musí pracoviště mít. Výsledná teplota je stanovená třídou práce, již člověk vykonává. Při práci převážně vsedě má být teplota nastavena na 24,5 stupně s odchylkou závislou na požadovanou kvalitu prostředí, maximálně je to ale 2,5 a –2 stupně. V případě práce spojené s lehkou manuální prací je to pak 23 °C.

➤ Nařízení vlády také stanovuje, že má při fyzicky náročné práci zaměstnanec nárok na takzvané ochranné nápoje. V případě kancelářské práce jde o slabě mineralizovanou vodu, zaměstnancům tak musí být umožněn přístup k pitné vodě. V případě fyzicky náročné práce ale musí zaměstnavatel nabídnout lidem středně mineralizovanou vodu.

VIDEO: Matka prosí personál letadla, ať otevře dveře. Z horka jí omdlelo dítě.