Už třetí den stojí na Staroměstském náměstí petiční stánek, který tam spolu s částí zábradlí kopie mariánského sloupu umístil sochař Petr Váňa se svým týmem. Chtěl začít se znovunavrácením sloupu, který na náměstí stál od roku 1650 do 3. listopadu 1918, i přesto, že nemá povolení k záboru. Podle Váni ho totiž ke stavbě opravňuje stavební povolení, které vyprší 22. července 2019. V započetí stavby mu však zatím úspěšně brání dodávka městské policie, která zatarasila místo, na němž původní sloup stál.

„Není to vhodné“

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) nemá právo stavbu zahájit. „Pokud chce někdo něco stavět na cizím pozemku, nestačí mu jen stavební povolení, ale musí mít také svolení majitele. Jakožto město musíme chránit vlastnické právo. Zastupitelstvo se jasně vyjádřilo, že o mariánský sloup na Staroměstském náměstí Praha nemá zájem, a svolení majitele tedy nedala,“ uvedl Hřib v pondělí. Dodal, že i příznivci sloupu mluví o tom, že má být jeho umístění aktem smíření, jejich snahy však vyvolávají spíš spory a společnost rozdělují. Nemyslím si proto, že je umístění sloupu na tomto místě vhodné,“ uvedl primátor.

Váňův argument, že má platné stavební povolení, podle primátora neobstojí. „To je jenom osvědčení státu o tom, že stavba neporušuje požární nebo hygienické předpisy,“ řekl Hřib. V dřívějších dokumentech je podle něj navíc vždy uvedeno, že nenahrazují nutnost uzavřít nájemní vztah na pozemek a že převzetí sloupu musí schválit zastupitelstvo.

Sloup ze 17. století svrhl dav v roce 1918, protože v něm viděl symbol habsburské monarchie. O jeho návratu se diskutuje od 90. let. Zastánci obnovy jej považují za symbol a vzpomínku na obránce Prahy za třicetileté války a významné barokní umělecké dílo. Podle odpůrců jde o symbol habsburské nadvlády a netolerantní rekatolizace země. Pražské zastupitelstvo se naposledy v roce 2017 vyslovilo proti návratu sloupu.

Na petiční stánek, který na náměstí stojí od soboty, není potřeba žádný zábor a chrání ho svoboda shromažďování. V sobotu městská policie pokutovala sochařova bratra Tomáše, který začal rozebírat dlažbu v místě historického umístění sloupu. O to se Váňa a jeho spolupracovníci pokusili už koncem května, po zásahu strážníků museli dát místo do původního stavu.

Fotogalerie
24 fotografií