1100 figurantů, zhruba 250 policistů a dalších 200 příslušníků dalších složek integrovaného záchranného systému – tolik lidí se přibližně od půl jedné v noci na úterý pohybovalo u obchodního centra na pražském Andělu. Všichni předstírali, že obchodní centrum Nový Smíchov přepadli teroristé. Policie na plánované cvičení upozornila už v minulém týdnu, chtěla tím předejít zmatku u veřejnosti. 

Větší část cvičení byla přímo v nákupním centru, některé úkony se ale uskutečnily na veřejně přístupných místech. „Celou akci doprovázely zvukové efekty připomínající výbuchy a střelbu. Stovka figurantů utrpěla zranění různého charakteru, nebo přišla o život,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Video
Video se připravuje ...

Protiteroristické cvičení proběhlo 18. června časně ráno v obchodním centru na Smíchově. Blesk.cz

Další část cvičení pak proběhla v motolské nemocnici, kde byl nastaven traumaplán odpovídající situaci. Všichni „zranění“ byli do nemocnice ze Smíchova převezeni. „Zdravotnická záchranná služba ukončila zásah při cvičení Anděl 2019 v 3:31, tedy 2 hodiny 39 minut po vyhlášení traumatologického plánu. Za tuto dobu zdravotníci ošetřili a transportovali do Fakultní nemocnice Motol 109 pacientů,“ bilancovala mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Kromě policistů, hasičů a záchranářů se cvičení účastnili i zaměstnanci magistrátu, dopravního podniku a příslušníci městské policie. „Česká republika je bezpečnou zemí, to ale neznamená, že bychom neměli být připraveni na takovéto akce. Je to způsob, jak si vyzkoušet příslušné postupy,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Jsem přesvědčen, že policie a integrovaný systém by takovouto situaci zvládly,“ zhodnotil na závěr. 

Vrtulník nad hlavami

Velký hluk, který způsobovala střelba ze zbraní, velké množství lidí, vozidel a dokonce i policejní vrtulník znemožňoval místním obyvatelům spánek. „Můžu potvrdit, že jsme přijali několik hlášení kvůli nadměrnému hluku. Nasazení vrtulníku i další techniky však bylo nezbytné pro zajištění monitoringu oblasti a bezpečnosti celého cvičení,“ řekl Blesku policejní mluvčí Tomáš Hulan s tím, že podobné akce probíhají maximálně jednou ročně a jsou důležité pro připravenost všech složek integrovaného záchranného systému v případě reálné krizové situace

Video
Video se připravuje ...

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) komentuje protiteroristické cvičení. David Malík

Fotogalerie
18 fotografií