Také v pátek bude počasí u nás plně pod vlivem vlnící se studené fronty. Deštník tak raději všude s sebou – očekáváme oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Noční teploty budou klesat na 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na letní hodnoty, tj. 23 až 27 °C. Mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h, bude přechodně zesilovat pouze v bouřkách.

Na víkend přibalte pláštěnku nebo deštník

Více oblačnosti i srážek očekáváme hned v sobotu. To bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Během dne bude přechodně až polojasno. Noční teploty budou klesat na 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 21 až 25 °C. Foukat bude mírný severovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h. V neděli bude oblačno, zpočátku dne se vyskytnou místy přeháňky. Noční teploty budou klesat k 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na letní hodnoty 22 až 26 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti kolem 20 km/h.

Konec června přinese až 36 °C 

Hned počátkem posledního červnového týdne začne do Česka proudit velmi teplý vzduch od jihu a teploty půjdou rychle nahoru. Ve středu a ve čtvrtek očekáváme v odpoledních maximech až 36 °C. Padat budou četné teplotní rekordy.

Některé modely v extrémech ukazují již nyní i 38 °C, v Německu a zemích beneluxu přitom bude patrně o několik stupňů více a panují obavy z toho, že teploty budou atakovat i čtyřicítku.

Podmínky pro koupání jsou dobré

Teplota vody se ve vodních nádržích pohybuje nejčastěji od 20 do 25 °C a kvalita vody je většinou dobrá. Pouze po silných bouřkách s přívalovými dešti se může kvalita vody přechodně zhoršit. 

Některé meteorologické modely ale mluví o teplotách ještě vyšších. Teploty by mohly atakovat čtyřicítku. Vlna velkých veder má zasáhnout také sousední Německo.

Jaké bude léto?

Sezonní předpovědní modely se zatím přiklání k tomu, že letošní léto bude teplotně normální a to s pravděpodobností 50 %. Průměrná teplota se v ČR od června do srpna pohybuje na 16,9 °C. Pravděpodobnost teplotně nadprůměrného léta se zatím pohybuje na 30 %. Také srážkově by letošní letní období mělo být podle posledních předpokladů normální. Průměrné srážkové úhrny se pohybují na 82 mm.

Fotogalerie
43 fotografií