Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko čeká tropické peklo: S vodou to klidně přežeňte, ledviny si poradí, radí lékař

Autor: Hana Langrová - 
24. června 2019
05:13

Česko čeká tropický týden s teplotami vysoko přes třicítku, některé meteorologické modely předvídají pokoření až  40 °C. Vedra dělají problémy hlavně starším lidem, kojencům a malým dětem. Základem je pochopitelně dodržování pitného režimu. Blesk Zprávy zjišťovaly, jak se máme v tropech chránit a ulevit si i jak pomoci těm, kteří z vedra zkolabují.

Nejenom starší lidé a malé děti jsou rizikovými skupinami, které by neměly dlouho zůstávat na přímém slunci a nezapomínat na vhodné nápoje, stravu i oblečení.

Lékaři ale při prvotních výjezdech často nevědí, zda šlo o zkolabování z horka nebo třeba ze stresu. „Pokud člověk omdlí, ztratí vědomí, což je jedna ze základních funkcí, je vhodné zavolat záchrannou službu, která už s volajícím vyhodnotí, jak postupovat dál. Než záchranáři dorazí, je vhodné jedince přesunout do stínu a podat mu vlažnou vodu, úplně studená by byl moc velký šok. Vhodné je také ochlazení vlhčenými ubrousky,“ radí mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Kolapsu v horku lze předejít snahou ochladit celé tělo, jak pitím studených nápojů, tak nošením lehkého světlého oblečení. Pomoci může i vlažná sprcha. Zdravý člověk se nemusí bát navýšit přísun tekutin. I kdyby to přehnal, jeho ledviny si poradí.

Tělo zdravého jedince si dokáže říct, když mu chybí tekutiny. Mozek vyšle signál a vzniká pocit žízně,“ vysvětluje nefrolog Vladimír Vojanec, ale dodává, že v tuto chvíli už je pozdě.

Starší lidé nemívají pocit žízně

Problém nastává u starších lidí, kteří mají tento reflex snížený. Zapomínají pít. Neuvědomují si žízeň nebo ji ani nepociťují. Doporučil bych jim, aby měli nádobu nebo láhev, ve které budou mít jeden litr nebo litr a půl,“ doporučuje primář dialyzačního střediska s tím, že se jim bude snadněji kontrolovat, kolik toho vypili. Zbytek tekutin je ideální doplnit ještě ovocem, zeleninou a dalším jídlem.

Naopak méně musí pít pacienti, kteří se léčí s ledvinami nebo se srdcem. „Pokud má člověk selhání ledvin a chodí na dialýzu, nemá ze sebe jak jinak tekutiny dostat, tam naopak doporučujeme, aby pil jen omezeně, například půl litru denně. Kdyby tento člověk pil hodně, zadržoval by v sobě tekutiny a zatěžoval by kardiovaskulární systém,“ popsal Vojanec a dodává, že vždy záleží na stavu pacienta.

Na zvýšený příjem tekutin musí dát pozor zejména pacienti se srdečním selháním či poruchami srdečního rytmu, u kterých při příliš vysokém příjmu tekutin hrozí zhoršení onemocnění,“ upozorňuje také kardiolog Martin Horváth z Fakultní nemocnice Motol.

Přes den jezte polévky, těstovinové a rýžové saláty

Že je v horku důležité i jídlo, potvrdil výživový poradce Petr Havlíček. „Jídlo by mělo obsahovat hodně vody. Vhodné je ovoce – úplně ideální je meloun, potom jakákoliv zelenina, vhodné jsou také zeleninové polévky, které se dají jíst i studené nebo v pokojové teplotě. K obědu jsou ideální těstovinové nebo rýžové saláty se zeleninou. Potraviny připravované za velmi vysokých teplot, například grilované pokrmy,je dobré zařadit až k večeři,“ doporučil výživový poradce.

Pokud ve velkém horku sportujeme, je nutné zvýšit příjem tekutin, ideálně jen vodu nebo vodu s citrónem. „Pokud sportujeme nebo tvrdě pracujeme, hodně se potíme, a je dobré zařadit i minerální vodu, která nám doplní minerály. Proto sportovci při větším výkonu pijí iontové nápoje,“ uvedl nefrolog, ale připomíná, že pacienti s ledvinovými kameny by se měli minerálním vodám a zdrojům vápníku vyhýbat. Takový člověk by měl pít spíše stolní vodu, čaje či šťávy.

Pozor na kávu a velké množství alkoholu

Obecně platí, že ve velkém horku není dobré zařazovat příliš sladké limonády. Oblíbeným nápojem na letních hudebních festivalech je pivo a další alkohol. Před ním lékaři varují. „Pivo pocitově osvěží, nicméně alkohol dehydrataci prokazatelně způsobuje. A ve velkém horku není radno si s ním zahrávat. Spousta lidí kolabuje,“ potvrdil Havlíček.

Pokud lidé pijí na akcích pod širým nebem alkohol a je velké horko, doporučuje se střídat tyto nápoje s vodou. „Alkohol ovlivňuje regulaci množství vody v těle. Nejproblémovější je tvrdý alkohol, ale i pivo a víno ve větším množství může ovlivnit regulační mechanismy,“ popisuje nefrolog Vladimír Vojanec a uvádí, že vinný střik je lepší varianta díky přítomné vodě.

Ve vysokých teplotách by měli lidé šetřit i s kávou. U ní dehydratace nehrozí, ale člověka rozhodně neochladí. „Káva pocitově prohřívá, zvyšuje termogenezi. Když už bez ní nevydržíme, vhodná jsou ledová frapé. Malé espresso člověku neublíží, ale jsou i jedinci, kteří vypijí i pět a více káv za den. Ti by měli ještě více dbát na pitný režim,“ doporučuje Petr Havlíček.

Zchlaďte se klidně v obchoďáku

Řadu Čechů trápí za horkých letních nocí nespavost. Tito lidé jsou pak velmi unavení přes den. „V bytě je vhodné mít přes den raději zatažené záclony, zdržovat se v nejchladnější místnosti, nepoužívat příliš troubu. Pokud nemáme doma klimatizaci, tak můžeme navštívit nejbližší veřejný klimatizovaný prostor jako knihovna, obchodní centrum či restaurace,“ dodal Horváth.

 

Lubica258 ( 22. července 2019 07:16 )

Je léto, tak je potřeba, aby bylo vedro. Mně to vůbec nevadí. Na zahradě máme nafukovací bazén, tak se tam můžu koupat, když přijdu z práce. Chtěl jsem koupit nafukovací, protože mi přijde nejjednodušší na údržbu. Před létem jsem ho nafouknul kompresorem, od kterého mám udělané rozvody vzduchu http­s://ww­w.kom­preso­ry-vzdu­chotec­hnika­.cz/po­trub­ni-rozvody/ , takže byl bazén během chvilky nachystaný.

flora ( 24. června 2019 10:36 )

Pít průběžně a s mírou. Zavodnit nadmíru tělo ,navíc nepravidelně nebo jednorázově je to nejhorší co může člověk pro své ledviny udělat. K tomu lékaři bych ani nevkročila, mele nesmysly.

vaber ( 24. června 2019 08:08 )

Když jsem byl malý, četl jsem vědecko fantastickou povídku, jak se tehdy říkalo, scifi. V povídce se zachraňovala Země a celou planetu bylo nutno nutno přestěhovat pryč od slunce ,protože teplota na Zemi stoupala a teploty na rovníku dosahovaly v povídce 50°C .Dnes jsou takové teploty naprosto běžné v realitě a nikdo se neobává ničeho, považujeme to za normální takový je vědecký pokrok.

Zobrazit celou diskusi