Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Pohroma v Chorvatsku! Roje komárů dělají ze života peklo

Aktualizováno -
21. června 2019
15:28
Autor: chal - 
21. června 2019
14:05

Chorvatsko terorizují přemnožení komáři. Obyvatelé postižených oblastí jsou zabarikádovaní ve svých domech, a když nemusí, ven nevycházejí. Podle mnohých je boj s přemnoženým hmyzem ztracený. Situace je skutečně kritická, chorvatská vláda dokonce zvažuje hmyz likvidovat způsoby, které jsou proti zákonům Chorvatska i Evropské unie! 

Ulice obcí v okolí východochorvatského Osijeku osídlili komáři. Miliardy komárů. Člověka byste venku v těchto dnech potkali jen stěží. Všichni se schovávají ve svých domovech a ven vycházejí, jen když jdou do práce, nebo si nutně něco potřebují zařídit. Stačí totiž pár minut venku a člověk schytá stovky bodnutí.

Komáři jsou nezastavitelní. Nezbrzdí je oblečení ani sítě v oknech, způsob, jak bodnout člověka, si najdou vždy. Jako kdyby byli odolní i proti postřikům, kterými se jejich počty snaží snížit chorvatské úřady.

„Nemůžeme vycházet z domu, nejde tady žít! Nic takového jsem za 34 let života nezažil,“ řekl Ivan Zgrebec z obce Josipovac nedaleko Osijeku zpravodajskému serveru 24sata.hr.  „Používáme repelenty a insekticidy, všude máme ochranné sítě, ale komáři se do domu stejně dostanou. Nejhorší je to pro děti. Nedovedete si to představit, jsme naprosto bezmocní. Ti komáři jsou jako zmutovaní!“ řekl zoufalý Ivan.

Svým třem dětem pořídil zahradní bazén, jenže se v něm kvůli komárům nikdo nemůže koupat. Obyvatelům zamořené oblasti i ty nejjednodušší činnosti činí obrovské potíže. „Ráno, když jdeme do práce, musíme z domu do auta utíkat. Z práce se pak vracím k domu, který je kompletně pokrytý komáry. Nerozumím tomu. Bodají nás i přes oblečení.“

Lidé se snaží proti obtížnému hmyzu bránit, jak se dá. Venku chodí s ochrannými moskytiérami přes hlavu, nosí dlouhé kalhoty a rukávy, což samo o sobě není v teplém Chorvatsku příjemné. Podle Ivana je to ale stejně zbytečné, komáři bodají i přes oblečení. Jaro bylo v regionu neobvykle deštivé, nedaleko Osijeku se navíc nachází národní park Kopački, který je již tradičním rodištěm velkého množství komárů.

„Na komáry jsme zvyklí, jeden z městských festivalů má dokonce komára za maskota, ale letos je situace neúnosná. Během 15 minut venku vás komáři bodnou zhruba 100x! Chorvatská vláda dokonce plánuje oblast stříkat insekticidy z letadel, což je v rozporu s chorvatskými i evropskými zákony. Hrozí ale, že komáři budou šířit nemoci,“ popsal situaci uživatel sociální sítě Reddit, který v zamořené oblasti žije.

Situace je tak vážná, že někteří lidé chodí do práce ve včelařské kombinéze. Úřady se snaží populaci hmyzu snížit postřiky, počty komárů se ale nijak výrazně nemění. „Takhle to vypadá ve Višnjevaci dvě hodiny po použití postřiku proti komárům,“ napsal Robert Čurik na facebook k videu, které zachycuje komáry rojící se u pouličního osvětlení.



Fifinka1 ( 22. června 2019 10:11 )

My byli před x lety na ostrově Krk a taky nám ty mrchy nedali spát. Jsou všude. A u Osijeku je to známé. ale teď je to asi děs.

Blitz ( 21. června 2019 18:19 )

Neděláte s komára vola ! U moře nejsou

Eisenbieger_Otto ( 21. června 2019 18:16 )

Chorvatsko nema dluhy, chteji abyste jeli do italie ta je pred bankrotem

a-z- ( 21. června 2019 15:49 )

Socky, hurá do Chorvatska. Budou slevy!

Moneto ( 21. června 2019 15:02 )

Za ty prachy, no neberto, pár štípanečků nebo požahání meduzou. Alespoň máte pořádné zážitky, co by za to jinej dal.

Zobrazit celou diskusi