Prahu zavalila vlna nesnesitelného vedra, které ve středu vyhnalo teploměry až k neskutečným 37 stupňům Celsia. Lidé se drží raději v klimatizovaných prostorách či ve stínu, využívají pítka a kašny, aby se jim alespoň na chvíli ulevilo. Osvěžení se v těchto dnech dočkají také zvířata v pražské zoo nebo záchranné stanici hlavního města, jimž zaměstnanci poskytují příjemně chladivé sprchy nebo zvířecí zmrzlinu.

Lidé na slunci doslova trpí, nejvíc ohrožení jsou lidé nad 65 let věku, děti do 4 let, těhotné, kojící či zvláště drobné ženy, dlouhodobě nemocní a lidé léčení některými léky. Státní zdravotní ústav radí zpomalit, častěji odpočívat a pochůzky venku co nejvíce omezit nebo je přesunout na chladnější část dne, například brzké ráno. 

Hradní stráž

Pro některá zaměstnání je ale pobyt venku nezbytný - nehledě na to, jak velké peklo vládne. Takový úděl dobře znají zaměstnanci Hradní stráže. „Největší problém je zastávat post před hlavním vchodem, před tzv. branou gigantů u vstupu z Hradčanského náměstí, kam odpoledne sluníčko svítí nemilosrdně. Když je 35 stupňů ve stínu, tam je mnohdy i 45,“ řekl Blesk.cz mluvčí Hradní stráže Jiří Havel.

Příslušníci stráže se sice střídají po hodině, po dobu služby ale stojí na jednom místě a navíc na sobě mají uniformu, jež se skládá z několika vrstev. Povinná je reprezentační blůza, reprezentační kalhoty, plastron (široká kravata nevázaná do uzlu), modré ponožky, audienční čepice, bílé kožené rukavice a reprezentační okovaná obuv. Právě tmavé boty se ve středeční výhni krátce po poledni rozpálily příslušníkovi Hradní stráže na neskutečných 53 stupňů Celsia!

Ze služby u hlavního vchodu byli ve středu vojáci kvůli nesnesitelnému vedru ve 14:00 staženi. „Ale to neznamená, že Hrad nikdo nestřeží,“ zdůraznil Havel. Vojáci podle něj v takovém případě hlídají Hrad v maskáčích z takzvaných pohyblivých stanovišť. Velení Hradní stráže k takovému kroku sahá v případech extrémních teplot v létě i v zimě.

Těžký úděl má Hradní stráž hlavně ve vedru - boty má rozpálené i na víc než 50 stupňů.
Autor: Blesk:Karel Kopáč

Dělník na stavbě

Nemilosrdný úděl mají také dělníci, kteří horko nehorko pracují na stavbách silnic. „Jednoduché to zrovna není, co si budeme nalhávat. Firma nám sem při horku přistavuje cisternu, která sprchuje staveniště, aby se tolik neprášilo a abychom se osvěžili. Je to, jako by bylo po dešti, což je super. Dá se to. Jsou jedinci, kteří to zvládají, a kteří ne. Žádný med to ale není,“ řekl Blesk.cz 22letý Adam Pflegr, který pracuje pro firmu Eurovia, jež nyní rekonstruuje Vídeňskou ulici v Praze. „Pracnější jsou v tuhle chvíli například ty práce na obrubnících. Střídáme se na směnách, například dva dny děláme jednu činnost, pak dva dny druhou, abychom se protočili a zátěž se rozmělnila,“ dodal dělník.

Nemusí sice nosit uniformu, jeho pracovní doba ale trvá od 7 do 19. Obvykle mívají dělníci během pracovní doby hodinovou přestávku na oběd a půlhodinovou bezpečnostní přestávku.Pokud teploty stoupnou nad 30 stupňů Celsia, jsou nařízené častější bezpečnostní přestávky. Ty se pak dělají každé dvě hodiny na dobu 15 minut,“ uvedl stavbyvedoucí Michal Párys.

Jak přežít nejteplejší den roku? Čtěte ZDE.

Fotogalerie
18 fotografií