Ve Fakultní nemocnici v Motole podle mluvčí Pavlíny Dankové zajišťuje systém chlazení i topení kombinace vzduchotechnik s výměníky a systémy na využití chladicí vody. „Na dětské části jsou chlazené všechny prostory včetně chodeb, v nemocnici pro dospělé jsou chlazeny prostory operačních sálů, stanice JIP, vyšetřovny magnetické rezonance, CT, rentgenů a tak dále," uvedla Danková.

 

Pokoje dospělých pacientů podle ní chlazení většinou nemají. Nemocnice proto pronajala mobilní chladicí jednotku a pacienti mají k dispozici větráky. V Nemocnici Na Homolce podle mluvčí Martiny Dostálové připravují zkapacitnění chlazení v lůžkové části nemocnice. 

Vedro ohrožuje léky

Nemocnice Na Bulovce podle náměstkyně pro léčebnou péči Hany Roháčové v současné době pořizuje zvláštní chlazení pro místa, kde jsou na odděleních uložené léky. V centrální lékárně už klimatizace je. „Klimatizované jsou také prostory speciální jednotky pro vysoce nakažlivé nemoci na infekční klinice, kde se musí pracovníci pohybovat v ochranných oblecích," dodala.

Jako každý rok jsme přijali různá režimová opatření, jako například dodržování pitného režimu, větrání pouze v noci, používání stínidel a rolet, využívání mokrých prostěradel, větráků, osvěžovačů vzduchu a klimatizací," uvedl mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož.

Klimatizovaná je většina sálů, jednotek intenzivní péče a většina vyšetřoven Nemocnice Na Františku v majetku Prahy. „V pokojích na odděleních následné péče a v ostatních prostorách nemocnice se snažíme udržet přiměřenou teplotu větráním přirozenou cestou a tam, kde je to možné, stíněním oken roletami," řekla mluvčí nemocnice Lucie Krausová. Používají také přenosné klimatizace a větráky.

IKEM chladí všude

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) podle mluvčí Markéty Šenkýřové má téměř všechny provozy klimatizované. Teplota je nastavená centrálně, mohou si ji korigovat jen o tři stupně Celsia. „Pokoje některých lůžkových oddělení disponují i samostatnými klimatizačními jednotkami tak, aby si je pacient mohl ovládat sám a nastavit si teplotu," sdělila ČTK. Zároveň mají pokoje venkovní rolety a žaluzie.

Nemocnice v současné době nepřekládají naplánované operace, často mají klimatizované i operační sály. V Motole to ale zvažují u náročnějších plánovaných výkonů.

V současném horkém počasí většina nemocnic upravuje i jídelníček. V Motole zařazují lehce stravitelné pokrmy a více ovoce a zeleniny. Na Homolce takto upravují zejména večeře, zařazují například zeleninové saláty s drůbežím masem nebo těstovinami. Nemocnice Na Františku střídá teplé a studené večeře a pacienti každý den dostávají ovoce. Všechny nemocnice také více dbají na pitný režim pacientů a upozorňují na něj i personál.