Páteční počasí, kdy si většina studentů a žáků půjde pro vysvědčení, bude příjemné – očekáváme jasno až skoro jasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti, zejména na severovýchodě území, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Noční teploty budou klesat na 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na letní hodnoty 24 až 28 °C. Foukat bude mírný severozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

Víkend bude slunečný

V sobotu bude jasno až polojasno. Noční teploty nás příjemně ochladí – teplota bude klesat na 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 24 až 28 °C, pouze na západě území bude až 30 °C. Vát slabý proměnlivý vítr o rychlosti do 15 km/h.

V neděli bude jasno až skoro jasno. Noční teploty se zastaví na 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí už ale na většině území opět přes 30 °C. V maximech naměříme 29 až 33 °C, západě území bude do 36 °C. Foukat bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti do 20 km/h.

I přes vysoké teploty a sucho zůstává aktivita klíšťat na vysokých hodnotách, takže pokud se budete chtít jít před slunečnými paprsky schovat do lesa nebo na louku, rozhodně použijte repelent. Teplé počasí je ideální i pro zvýšenou aktivitu hmyzu, zejména potom vos.

V pondělí silné bouřky, potom ochlazení 

Začátek července přinese postupně ochlazování a také více oblačnosti i srážek. Zejména v pondělí musíme místy počítat i se silnými bouřkami a teplotami až na 34 °C, ve druhé polovině týdne se budou odpolední teploty pohybovat nejčastěji do 25 °C a oblačnosti a srážek bude více.

Slunečné počasí beze srážek opět prohloubilo sucho

Slunečné počasí s výrazně nadprůměrnými teplotami je nepříznivé na zásobu, ale i na čistotu vody. Vypařování vody z půdy i vodní hladiny je vysoké. Nárůst teploty vody v nádržích a přírodních koupalištích, umožňuje rychlejší množení sinic. Také v řekách v porovnání s květnovými průtoky jsou na konci června průtoky nižší.  

Fotogalerie
38 fotografií