Vysoké teploty, vítr a extrémní sucho přispěly na jihu Francie ke vzniku požárů, kvůli nimž muselo být zmobilizováno 710 hasičů. Přes noc bylo v terénu také zhruba 180 záchranářských vozidel. I v noci se přitom teplota pohybovala kolem 30 stupňů. Požáry na jihu Francie zničily 11 domů a spálily na 620 hektarů porostu.

Požáry zničily také čtyři kůlny, čtyři mobilní domy a zabily čtyři koně. Hasičům z departementu Gard se s pomocí kolegů ze sousedních departementů podařilo „uchránit stovky lidských životů a obydlí“, uvedli hasiči. Lehce zraněn byl podle nich jeden obyvatel a 11 hasičů.

V pátek byl v kantonu Quissac zatčen muž podezřelý v souvislosti s jedním z požárů. Nakonec byl hospitalizován, vazba kvůli jeho duševnímu stavu nepřicházela v úvahu. S požáry bojují rovněž i hasiči ve Španělsku.

Extrémní vedra přinesla hrozbu požárů. Bojují s nimi (nejen) ve Španělsku
Autor: Reuters

Velkou část Evropy sužují vedra už téměř týden. Požáry i oběti na životech jsou hlášeny z Francie, Španělska nebo Itálie. Například Milán se potýká s občasnými výpadky elektřiny v obchodech a restauracích, které se snaží více klimatizovat.

Kvůli vedru se o 35 procent zvýšila návštěvnost lékařské pohotovosti, ve většině případů kvůli potížím v důsledku přehřátí organismu.

Nejméně osm mrtvých

Ve Francii, Itálii a ve Španělsku už v souvislosti s vedry zemřelo nejméně osm lidí, uvedla AFP. Většinou šlo o starší lidi, ve Francii ale kvůli horku zemřel i jeden dělník na stavbě.

Ve Španělsku platí výstraha před požáry ve 34 z 50 provincií. V Katalánsku na severovýchodě země už rozsáhlý požár strávil na 6500 hektarů porostu.

 

Podle serveru France Info Paříž a okolí zažily v sobotu nejteplejší den. Rtuť teploměrů se tam vyšplhala na 37 stupňů. Červnový teplotní rekord ale překonán nebyl.

Přichází silné bouřky

Nejteplejší den roku zaznamenali v Británii. Stanice západně od Londýna naměřily kolem 34 stupňů Celsia. 

V Německu dnes nejvyšší teplotu naměřili s hodnotou 36,2 stupně v dolnosaském Lingenu. Ve východním Německu by mohlo být v neděli dosaženo rekordních 39 stupňů. Na jihu Německa však pro neděli varovali před silnými bouřkami.

Vedro panuje i v Německu: Zaplněná pláž Timmendorfer u Baltského moře
Autor: Reuters

Škody i na vinicích

Agentura AFP uvedla, že vlna veder způsobila značné škody i na vinicích. Předseda vinařského sdružení francouzského departementu Hérault Jérôme Despey řekl, že horko „vysušilo bobule a spálilo listy“. Vinná réva je podle něj vůči vysokým teplotám odolná, současná vedra ale byla extrémní. „Jsem vinařem 30 let. Nikdy jsem neviděl vinnou révu spálenou vedrem tak jako včera - je to působivé,“ řekl Despey.

Lidé trávící vedro u jezera Starnberg nedaleko Mnichova
Autor: Reuters

Fotogalerie
34 fotografií