Teploty v následujícím týdnu mají být ještě na rozhraní průměrných a nadprůměrných. V pondělí bude do Česka stále proudit tropický vzduch, při kterém odpolední teploty vystoupají na jihovýchodě Moravy k 33 až 37 stupňům a na ostatním území kromě západu a severu Čech na 31 až 35 stupňů.

V dalších dnech se mírně ochladí a nejvyšší teploty budou mezi 22 až 30 stupni.

Další tři červencové týdny by měly být teplotně průměrné, uvedli meteorologové. První dva červencové týdny podle nich budou zároveň chudé na srážky, v druhé polovině měsíce by sice mělo pršet o něco více, přesto množství srážek bude odpovídat jen hodnotám obvyklým pro toto období.

Meteorologové dnes současně upozornili na to, že s pokračujících suchem se v ČR zvyšuje riziko vzniku a šíření požárů. Průměrná teplota v Česku od 1. do 28. července činí 18,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v tomto období v roce 1979, kdy se průměrná teplota dostala k 15 stupňům.

Naopak nejteplejší červenec byl v roce 2006 s průměrnou teplotou 22 stupňů. Měsíční výhled vyjadřuje ale celkový charakter počasí a nepostihuje všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Podle něj je úspěšnost výhledu u teplot kolem 75 procent a u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se pak často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Fotogalerie
52 fotografií