„I když dnes se ještě odpolední teploty zastaví až na 38 °C a naplní očekávání nejteplejšího konce června za posledních 69 let, teplé proudění ukončí studená fronta. Ta postoupí přes Česko během pondělí od západu,“ řekla Blesku meteoroložka Dagmar Honsová.

Meteorologové z ČHMÚ pro neděli vydali varování před extrémními teplotami, ale také hrozbou vzniku požárů. Ta platí pro všechny kraje.

„V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů. Nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Dbát na úsporné hospodaření s vodou,“ doporučují meteorologové.

V Dobřichovicích 38,8°C

Nejvýše dnes vystoupala teplota dle průběžných údajů meteorologů v Dobřichovicích, na 38,8 stupňů Celsia. Teplotní rekord pro červen tak zatím o desetinu odolal. Dnešní druhá nejvyšší teplota je z Prahy - Komořan, kde bylo 38,7 stupně. Nepatrně nižší teploty naměřily stanice v Řeži u Prahy, 38,6 stupně, Brandýse nad Labem - Staré Boleslavi 38,5 stupňů. V Tuhani na Mělnicku a na stanici Průhonice u Prahy ukázal teploměr 38,1 stupně Celsia.

Na západě Čech padaly teplotní rekordy pro dnešní den - meteorologové v Plzni zaznamenali 37,9 stupně Celsia. Na východě Čechy byla nejvyšší teplota naměřena v Novém Bydžově na Královéhradecku - s hodnotou 36,7 stupně překonala dosavadní maximum o 4,7 stupně.

V pražském Klementinu padl teplotní rekord pro dnešní den i celý červen, kolem 19:30 tam podle ČT bylo 37,7 stupňů, definitivní údaj bude znám později.

Na Moravě o několik stupňů méně

V Hradci Králové dosud platila nejvyšší teplota roku 1947, kdy bylo naměřeno 35 stupňů, dnešní hodnota dosáhla 36,2 stupně. Podobně v Pardubicích 72 let staré maximum bylo překonáno o 0,9 stupně, když meteorologové naměřili 36,4 stupně. Nejvyšší teplotu v Jihočeském kraji zaznamenali dnes meteorologové na stanici Borkovice na Táborsku, kde bylo 36,8 stupně Celsia.

Na Moravě byly dnes teploty o pár stupňů nižší. Z tamních stanic byly nejteplejší Dyjákovice na Znojemsku, kde teplota vystoupala k 35,4 stupňům. V pondělí by ale naopak mohly být nejvyšší teploty na Moravě. V Moravskoslezském kraji padly teplotní rekordy na více než polovině stanic, které měří více než 20 let. Nejtepleji bylo v Karviné, 35,5 stupně Celsia.

Tropy jako zátěž pro Čechy

Dopady vedra mohou být dle ČHMÚ širší. „Velmi vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ vypočítává na svých stránkách ČHMÚ.

Video
Video se připravuje ...

Záchranářka o vedrech: Děti a senioři mají posunutý práh žízně, pít by měli často Blesk TV

Chladnější červenec

Naděje na ochlazení tu ale je. Horké dny budou již začátkem prázdnin střídat příjemné noci, kdy teploty nepřesáhnou 18°C, spíše se budou ale držet kolem 14°C. Tak by tomu mělo být po celý první měsíc prázdnin.

I když sprchne, na koupání bude celý červenec ideální. „Od konce příštího týdne budou polojasnou až oblačnou oblohu provázet přeháňky, déšť i bouřky, noční teploty do 16°C a denní postupně 20 až 33 °C,“ dodala meteoroložka Honsová. Lijáků začne ubývat koncem měsíce.

Silné bouřky již v pondělí

Již v pondělí tak mohou Česko zasáhnout silné bouřky doprovázené krupobitím a větrem s nárazy o rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Dopoledne mají být na západě země, později na jihovýchodě, kde budou ještě přetrvávat velmi vysoké teploty, uvedl v neděli ČHMÚ.

Do Česka v současné době proudí od jihu tropický vzduch. V pondělí ho vystřídá studená fronta, která bude postupovat od severozápadu přes střední Evropu. V pondělí odpolední teploty vystoupí s výjimkou západu a severu Čech na 32 až 37 stupňů. S postupem studené fronty se v pondělí ráno a dopoledne mohou velmi silné bouřky vyskytnout na západě a během dne zejména v jihovýchodní polovině území. Hrozící kroupy by mohly být větší než dva centimetry, uvedl ČHMÚ a doplnil, že v přívalových deštích může napršet kolem 40 milimetrů srážek.

V souvislosti s bouřkami by si lidé podle meteorologů měli dát pozor na možné zatopení níže položených míst a rozvodnění malých toků. Na pozoru by se měli mít i před pády stromů a větví a před blesky.

Do Česka se vrátí srážky. Jak vypadá aktuální situace napříč republikou, sledujte na radaru.

Fotogalerie
94 fotografií