„Nejvíce výjezdů jsme měli na Brněnsku, Blanensku a Vyškovsku. V Brně na Věstonické ulici vítr strhl střechu kancelářského objektu, podobně jako na Nových sadech. Hasiči na místě zabezpečili střechy proti dalšímu pádu a stržené kusy odstranili, aby neohrožovaly okolí," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Filip Venclovský.

 

Do nočních hodin stoupl počet zásahů na 266. Vesměs se jednalo o popadané stromy a ulomené větve. V brněnských Vinohradech silný poryv větru strhl asi 50 metrů čtverečních střešní krytiny z dvoupodlažní budovy. Jednotky ze stanice Líšeň a Lidická zbytky poškozené části rozřezaly a spustily ze střechy na zem. Zásah zde trval téměř dvě hodiny.

V epicentru Brno

Nebývale silná bouřka zasáhla přímo Brno. V mnoha případech žádali obyvatelé o pomoc vedle hasičů i strážníky. „V Hybešově ulici si všimli z domu padajících kousků cihel, které ohrožovaly chodce i vozidla. Ve Štolcově ulici, odlétávaly tašky ze střechy a zasáhly zaparkované vozidlo,“ upozornil mluvčí strážníků Pavel Šoba. 

Prudký vítr si doslova pohrál s lampou veřejného osvětlení v Laštůvkově ulici, kterou poslal k zemi. Podobně snadným soustem se pro větrný poryv stal billboard, který spadl na silnici u křižovatky v Merhautově ulici.

„Strážníci vyráželi také do Bořetické ulice, kde se na domě uvolnil větší kus térové střešní krytiny. Problémy s padající střešní krytinou nahlásili také lidé ze Skryjovy ulice. Síle větru neodolalo ani okno v sedmém patře panelového domu ve Vídeňské ulici. Z výšky padající střepy naštěstí nikoho nezranily,“ popsal další případy Šoba.

Situace se v kraji uklidnila až před půlnocí. V úterý bude podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu oblačno až zataženo s ojedinělými přeháňkami. Denní teploty vystoupí na 25 až 28 stupňů.

Fotogalerie
7 fotografií