Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Extrémní vedra zabíjí: Mušle se „uvařily ve vlastní šťávě“, praskají dálnice

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
2. července 2019
15:32

S extrémně vysokými teplotami se v současné době nepotýká pouze Evropa, kde padlo mnoho teplotních rekordů, ale i americká Kalifornie. Vědkyně z biologické rezervace v zátoce Bodega přišla s šokující zprávou, kvůli teplotám přesahujícím 45 stupňů se mušle vaří „ve vlastní šťávě“ ve svých lasturách, uvedla stanice CNN.

„Za 15 let, co tady pracuju, jsem nic podobného neviděla. Přišla jsem k mělčině, byly tam stovky mušlí, hlavně slávky, všechny mrtvé. Kvůli vedru se uvařily uvnitř svých lastur,“ popsala vědkyně Jackie Sonesová. Podrobné zkoumání ukázalo, že tímto způsobem rezervace přišla o desetitisíce slávek.

„Občas se to stane, jedna dvě slávky se v horku uvaří, ale v takovémhle množství? O tom jsme nikdy neslyšeli,“ dodala vědkyně. Schránka slávky je během jejího života pevně uzavřená, když mlž zahyne, samovolně se otevře. Kalifornie hlavně v červnu čelila vlně veder, teploty se držely nad 40 stupni. Podle Sonesové mají slávky problémy, už když teplota překročí 30 stupňů.

Vlnou veder v USA pukaly silnice. Vlnou veder v USA pukaly silnice. | Facebook - Silniční správa Jižní Dakoty/SD Highway Patrol

Horka netrápila pouze Kalifornii, s extrémním počasím se potýkala také Jižní Dakota, potrápilo hlavně silničáře. Vlivem vysokých teplot se totiž začal roztahovat beton na dálnicích a praskat.

Vedra si ve Francii vyžádala pět obětí

Slunce a teplá fronta z Afriky dál spalují Evropu, zvláště pak Španělsko a Francii, kde minulý týden padl teplotní rekord, naměřeno bylo 45,9 stupně. Podle meteorologů se na západě Evropy trochu ochladilo, teplota by se měla držet kolem 39 stupňů. Francouzské úřady přijaly nespočet bezpečnostních opatření, aby zabránily opakování tragédie z roku 2003, kdy vlny veder zabily přes 14 tisíc lidí. Letošní vedra si ve Francii zatím vyžádala pět obětí.

Rekordy padaly i v Česku, stanice v pražském Klementinu, která zaznamenává teploty nepřetržitě od roku 1775, například včera naměřila 35,5 stupně Celsia. Padl tak dosavadní rekord z roku 1905, kdy bylo 1. července 34,2 stupně Celsia. 

Extrémní horka se podle meteorologů přesouvají na jihovýchod, zasáhnou země jako Chorvatsko, Slovinsko a Maďarsko. Klimatologové upozornili, že vlny veder budou kvůli klimatické krizi čím dál častější.

Zobrazit celou diskusi