Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bouřky s krupobitím nadělaly škody za desítky milionů. Zle to schytala řepka

Autor: ČTK, tva - 
2. července 2019
13:40

Bouřky, které v pondělí odpoledne zasáhly část země, způsobily klientům pojišťoven škody za několik desítek milionů korun. Například Agra pojišťovna, která pojišťuje zemědělce, po bouřkách odhaduje pojistné událostí až na 70 milionů Kč. Nejčastější škody na polních plodinách jsou podle ní způsobeny krupobitím.

Kroupy způsobily stovky škod. Mimo krupobití jsme zaznamenali i škody způsobené vydatnými srážkami, kdy se proud vody přehnal přes pole a zanechal za sebou polehlé rostliny. Škody za desítky milionů Kč způsobily lokální povodně a záplavy provázené silným krupobitím. Kroupy dosahovaly velikosti tří až čtyř centimetrů,“ uvedl ředitel pojišťovny Marek Bizoň.

Nejpostiženějšími oblastmi jsou podle něj Středočeský, Královéhradecký a Jihočeský kraj, ale také jižní a střední Morava. V této fázi vegetace byly hlavně poškozeny řepka olejná a obilniny, které jsou těsně před sklizní. Krupobití se však nevyhnulo ani ostatním plodinám, jako například luskovinám a také ovoci. Celkově již Agra vyřídila v letošním roce přes 250 škod a klientům k dnešnímu dni vyplatila na pojistném plnění přes desítky milionů Kč.

Allianz eviduje škody za 17 milionů

„Podle informací z terénu byl zasažen pruh táhnoucí se ze středních a jižních Čech po linii D1 až po Olomouc a Zlín,“ řekl mluvčí ČSOB Pojišťovny Petr Milata. Prozatím odhaduje až tisícovku škod v průměrné hodnotě 15 000 korun u vozidel a 20 000 korun u nemovitostí. Celková škoda se tak může vyšplhat na 15 až 20 milionů Kč.

Allianz škody spojené s pondělní bouřkou a krupobitím doposud nahlásilo přes 430 klientů. Jejich celková hodnota činí okolo 17 milionů korun. Krupobití nejčastěji ničilo auta, ale také střešní okna, krytinu na domech a zahradní nábytek, uvedla mluvčí pojišťovny Kateřina Ikráthová

XYZ3 ( 2. července 2019 20:16 )

Ať je to řepka nebo Řepka. Je to dobře... že by se blýskalo na lepší časy?

ivoadler ( 2. července 2019 15:28 )

Nic tragického se nestalo. Ještě než to přišlo, tak jsem si říkal, že je třeba zapršet. Vegetace doslova usychala. Přece jen nás má pánbu rád!

zdravymozek ( 2. července 2019 15:08 )

Na ten žlutý šmejd se už pan bůh nemohl dívat !!

beruska56 ( 2. července 2019 14:09 )

Čobolova řepka

Zobrazit celou diskusi