Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš couvá, Kalousek i lidovci jsou opatrní. Komu by se hodily předčasné volby?

Autor: Jakub Veinlich - 
5. července 2019
05:02

Čím víc se natahuje doba s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), tím víc se mluví o předčasných volbách. Sociální demokraté o nich začali mluvit jako o možné variantě, pokud prezident Miloš Zeman „nevychladne“ a nepřislíbí, že odvolá na žádost předsedy vlády ministra Staňka. Jak zjistily Blesk Zprávy, ne všechny strany vidí v předčasných volbách východisko. Zatímco volby jako možnou variantu ještě na konci minulého tádne připouštěl i premiér Andrej Babiš (ANO), po čtvrteční schůzce otočil a začal mluvit o případné rekonstrukci vlády. 

Čím nižší preference, tím větší strach z dalších voleb. I tak by se dal shrnout průzkum Blesk Zpráv mezi parlamentními stranami ohledně možnosti předčasných voleb. O nich mluví především premiér Babiš i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Tedy paradoxně představitelé dvou stran, které spolu v současné době vládnou. V případě Babiše to vypadá ale spíš na minulost. 

Ještě v neděli premiér hovořil o tom, že odchod ČSSD by znamenal předčasné volby. Po čtvrtečním jednání se Zemanem a Hamáčkem v Lánech ale názor změnil – v případě, že by ČSSD skutečně vládu opustila, vyjednával by Babiš s ostatními sněmovními stranami o dalším postupu včetně jejich možné podpory pro rekonstruovanou vládu. O dalším postupu by se rozhodl až potom.

Babiš  stále věří tomu, že ČSSD vládu neopustí. Právě odchodem pěti sociálně demokratických ministrů by se aktivoval článek 5 koaliční smlouvy, kterým by se měl nastartovat konec celé vlády. 

Článek 5 koaliční smlouvy zní: 

Dojde-li v koalici i po dohodovacím řízení k situaci, kdy nedojde k dohodě o řešení koaličního sporu, v případě, kdy 5 ministrů jmenovaných za koaliční stranu ČSSD podá prostřednictvím předsedy vlády demisi do rukou prezidenta, podá do 7 dnů demisi předseda vlády a spolu s ním, jeho prostřednictvím, všichni ministři navržení hnutím ANO 2011.

„Bylo by absurdní, aby skončila vláda kvůli tomuto. Pokud by se to stalo, tak jediné řešení jsou předčasné volby,“ řekl Babiš v sobotu v rozhovoru pro deník Blesk. Po setkání v Lánech se k možnosti předčasných voleb stavěl spíš negativně.

Pokud Zeman necouvne, vidí řešení v předčasných volbách i Hamáček – jeho ČSSD by tím ovšem dost riskovala. Její preference jsou totiž v poslední době dost vrtkavé – i když žádný z posledních průzkumů volebních preferencí nevyřadil menší koaliční stranu ze hry o poslanecká křesla. „Každá politická strana musí být připravena podstoupit test voleb, a to platí i pro ČSSD,“ řekl Hamáček Blesk Zprávám před klíčovou schůzkou v Lánech.

Z ČSSD přitom zní, že kdyby měla ztratit vliv na obsazování „svých“ ministerských křesel, tak v takové vládě nebude. A podobně chtějí předčasné volby i někteří členové hnutí ANO.

Jenže zkrátit funkční Poslanecké sněmovny není nic jednoduchého. Potřeba je sehnat 120 hlasů ze všech 200 poslanců. A to by nemuselo být úplně jednoduché, jak odhaduje i samotný premiér. „Chtěl bych vidět, jestli by pro rozpuštění Sněmovny hlasovala opozice. Ti dělají jen ramena,“ řekl nedávno pro Blesk.

Kalousek: Babiš nás drží jako rukojmí

„Nechci spekulovat, nemyslím si, že je to v tuto chvíli na stole,“ odpověděl Blesk Zprávám na dotaz, zda by byla TOP 09 pro předčasné volby předseda poslaneckého klubu Miroslav Kalousek.

Zároveň ale dodal, že kdyby situaci vyřešilo samotné hnutí ANO tím, že by vyměnilo premiéra, mnohé by se tím odblokovalo.

„Pokud pan premiér drží celou zemi jako rukojmí svých problémů, tak je dost možné, že tím donutí občany k předčasným volbám, místo aby udělal tu jedinou rozumnou věc, kterou může udělat, tedy odstoupil. Pak by nemusely být žádné předčasné volby.“

Video  Politoložka Dvořáková: Lidé protestují, protože se země dostává do mrtvého stavu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle Kalouska by se tak otevřela možnost i jiné než menšinové koalici postavené na hnutí ANO a ČSSD tolerované KSČM.

„Víme, že kdyby to hnutí ANO udělalo, tak se i mezi demokratickými subjekty najdou ty, které by s hnutím ANO byly ochotny uzavřít koalici. Třeba KDU- ČSL to mnohokrát deklarovala,“ zmínil Kalousek svou někdejší stranu.

Gazdík věří v úspěch „demobloku“

Právě lidovci se v týdnu sešli na celostátním výboru, kde přijali usnesení, které ale není příliš konkrétní.

„KDU-ČSL pověřila svého lídra Marka Výborného, aby vstoupil do jednání s dalšími předsedy politických demokratických stran - především ODS, STAN a TOP 09,“ stojí v usnesení, o čem konkrétně ale má šéf strany vyjednávat, už v usnesení nestojí.

„Jsme přesvědčeni, že vládní koalice je vládou minulosti. Podle nás je potřeba se dívat do budoucnosti,“ dodal Výborný jen stroze.

Podle předsedy poslaneckého klubu KDU- ČSL Jana Bartoška ale nejsou předčasné volby úplně nutnou záležitostí.

„Ústava nabízí několik dalších scénářů, aby to bylo ústavní. Myslím si, že téma na rozpuštění Sněmovny, a předčasných voleb je v tento moment předčasné. Musíme si počkat, jak se věci vyvinou,“ míní.

„V současné době by politici měli nejdřív jednat a teprve potom přemýšlet o předčasných volbách, předčasné volby mají smysl, pokud se změní ty koaliční poměry, kdy je možné sestavit jinou vládnoucí koalici,“ je přesvědčený předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek a dává tak prostor pro další vyjednávání.

SPD Tomia Okamury by v případě krachu vládní koalice chtělo nejprve jednat s prezidentem Milošem Zemanem. Sám Okamura vidí případné řešení nastalé situace, v případě, že ČSSD odejde z vlády, v sestavení kabinetu složeného z odborníků, který by měl sestavit vítěz voleb – tedy hnutí ANO. „Pakliže by prosazovala také zásadní programové priority SPD, tak jsme ochotni hovořit o podpoře,“ doplnil Okamura, který by tak mohl přijít i o křeslo místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Jasně se k podpoře předčasných voleb staví naopak ODS, která je nejsilnější opoziční stranou v současné Poslanecké sněmovně a také vidí drobný nárůst volebních preferencí. Předčasné volby jsou podle předsedy poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury  standardním ústavním řešením stávající politické situace.

„Pokud hnutí ANO předloží návrh na rozpuštění Sněmovny, tak jej podpoříme,“ dodal Stanjura pro Blesk Zprávy.

Ani místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík předčasné volby nevyloučil, mají být podle jeho slov až krajním řešením. Věří, že pokud by se na ně přeci jen dostalo, že takzvaný demokratický blok, který občas funguje ve Sněmovně – tedy blok čtyř stran – ODS, STAN, TOP 09, KDU-ČSL by v takových volbách uspěl.

„My se rozhodně předčasných voleb nebojíme, jsem si jist, že blok demokratických stran z něj vyjde výrazně posílen. Nicméně předčasné volby mají být ta nejzazší varianta.“

Volby do dvou měsíců

Pokud by si poslanci odhlasovali rozpuštění Sněmovny, události by nabraly rychlý spád. Volby se totiž podle ústavy v tom případě konají ve velmi krátké době – a to do 60 dnů. Pokud by se tedy se tedy poslanci rozpustili například příští týden- šli bychom k urnám už v září. Pokud by se hlasovalo například až na zářijové schůzi Sněmovny, pak se volby konaly v listopadu.

A právě načasování předčasných voleb může být podle politologa Jana Kubáčka nakonec brzdou i pro ty, kteří teď o nich nebojácně mluví. Bylo by tam několik komplikací. „Jednak by nebylo pro Andreje Babiše výhodné mít volby na podzim, protože bude atmosféra ve společnosti hodně rozpolcená,“ naráží Kubáček na nadcházející výročí 30 let pádu komunismu, na které se vedle oslav chystají také demonstrace proti premiérovi.

Pokud by tedy měly být předčasné volby, předpokládá Kubáček, že by přicházela varianta jaro 2020 – ovšem to by bylo zas jen půl roku před krajskými a senátními volbami. „Takže si myslím, že by se volby do Poslanecké sněmovny konaly spíše na podzim s těmito dalšími volbami, pod rouškou slibů, že se mimo jiné ušetří nějaké peníze,“ odhaduje Kubáček.

Do té doby by podle politologa mohla být u moci vláda odborníků, kterou si dosadí opět prezident Miloš Zeman a nebo vznikne na dohodě parlamentních stran.  

ad-ga ( 7. července 2019 13:59 )

Likvidace Agrofertu kvůli restitučním požadavkům sudetských Němců a šlechty v blízké době, likvidace Babiše kvůli zdanění církevních restitucí, likvidace Babiše kvůli konkurenci, kterou představují Bakalovým médiím

Babišův Agrofert je totiž největším hospodářem na pozemcích a polích, v pohraničí na bývalých sudetských územích. Čím více se útočí na Andreje Babiše, tím lépe se odvádí pozornost od prošetřování kauzy privatizace OKD, ve které je namočen nejen Zdeněk Bakala, ale i vládní ČSSD a její tehdejší před­stavi­telé­.Všech­no je tvrdá mocenská hra revizionistických sil po 2. světové válce, které chtějí majetky, pozemky a nemovitosti v ČR vracet nejen bývalým Sudeťákům, potomkům nacistů a esesáků, ale i šlechtě, která o své tituly přišla již záhy po roce 1918, když vzniklo Československo.

Milionový chlívek na Letné vítal na pódiu římsko-katolického jáhna ze Sudet, ale většina zmanipulovaného davu netušila, že v pozadí řídí všechny demonstrace proti Babišovi 3 mocenské skupiny se společnými zájmy! Minářova a Rollova neziskovka už dokonce požaduje, aby se Andrej Babiš zbavil veškerých médií, která nakoupil, protože jeho rezignace z pozice premiéra už někomu nestačí! Dalším cílem je likvidace Agrofertu, zcela zřetelně jako klíčový bod všech demonstrací!

flora ( 7. července 2019 10:48 )

Když se STAN, KDU a TOP sdruží do jednoho Bloku a pojmou pod sebe ještě dalších 30 pidistraniček, byl by v tom čert aby těch 5% ve volbách nezískali a do PS se neprocpaly
Kandidovat každý zvlášť je opravdu riziko
že se pak zhádají jak psi je věc jiná, ale to by mohly vyřešit zas nějaké další mimořádné volby. Ty zákony a novely co se válí léta ve sněmovně ještě počkají....

muriQ ( 7. července 2019 07:42 )

Jen zaskakuju o reklamě.

muriQ ( 6. července 2019 21:39 )

To jo! Jen zaskakuju o reklamě.

sukin-sa-vracia ( 6. července 2019 10:24 )

Chcete-li svobodu, bordel, anar­chii,o­žebra­čová­ní a nárůst kriminality volte ODS nebo TOP 09

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa