Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž zkolaboval pár metrů pod vrcholem Sněžky: Život mu zachránili laici a horská služba

Autor: dce - 
7. července 2019
14:51

Sobotní krásný den chtěla celá řada turistů strávit výletem na Sněžku. Jeden z nich měl ale velkou smůlu. Jen pár metrů pod vrcholem zkolaboval - svědci a později i horská služba se ho pokoušeli přivést zpět k životu dlouhé minuty. Nakonec se jim to ale podařilo. Muže do nemocnice transportoval vrtulník.

Velkou zásluhu na záchraně muže má obsluha místní lanovky, která už podruhé ukázala, že defibrilátor dokáží správně použít i laici. Tentokrát pomohli muži, který v sobotu zkolaboval sotva sto metrů pod vrcholem Sněžky. Horská služba akorát z Pece pod Sněžkou vyrážela k drobnějšímu zranění cyklisty.

"Po domluvě s dispečinkem linky 155 Královéhradeckého kraje jsme ovšem upřednostnili resuscitaci muže, ohroženého na životě,“ uvedl Jakub Novák, zasahující člen Horské služby Krkonoše.

Když Horská služba dorazila na místo, obsluha lanovky už poskytovala muži první pomoc s automatizovaným laickým defibrilátorem. "Ihned jsme pacienta převzali a pokračovali. Krátce na to dorazili naši kolegové z polské GOPR a do resuscitace se zapojili,“ popsal záchranu turisty Jakub Novák.

Těsně před příletem záchranářského vrtulníku se podařilo u muže obnovit srdeční činnost a pacienta si do péče převzali záchranáři. „Lékař LZS poté postiženému podal potřebné léky a provedl zajištění dýchacích cest. Pak jsme muže naložili na nosítka a šetrně přenesli k vrtulníku, který dosedl asi 50 metrů od nás. Ten pacienta transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice v Trutnově,“ doplnil Jakub Novák.

Náčelník Horské služby Pavel Jirsa oficiálně poděkoval turistům a obsluze lanovky, která významně přispěla k záchraně lidského života. "Ukazuje se, že to bylo prozíravé a AED dokážou laičtí uživatelé správně použít,“ dodal.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání