Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Tatrách se ztratili čeští horolezci: Vrtulník se k nim kvůli větru nedostal

Autor: chal - 
8. července 2019
19:39

Muž a žena z Čech od sobotního večera do nedělního rána zaměstnávali záchranáře z horské služby ve Vysokých Tatrách. Při slézání z Kotlového štítu (2601 metrů) se totiž ztratili a potřebovali pomoc. Na hoře nakonec strávili v bouřce celou noc, než pro ně záchranáři mohli dojít.

Orientační smysl v sobotu večer zradil dvojici českých turistů při slézání z druhého nejvyššího vrcholu Slovenska Kotlového štítu ve Vysokých Tatrách. Dvojice musela nakonec ve špatně přístupném terénu strávit noc.

A o žádnou romantiku rozhodně nešlo, přes noc totiž byla bouřka a foukal velmi silný vítr. Záchranáři pro dvojici mohli vyrazit až ráno, kdy se počasí alespoň trochu uklidnilo.

Češi horskou službu kontaktovali v sobotu večer s tím, že se ztratili. Záchranáři dvojici proto navigovali na dálku. Když padla tma, po dohodě s horskou službou se horolezci rozhodli nejít dál a přespat na místě.

„Po půlnoci došlo ke zhoršení počasí, začalo se blýskat. V ranních hodinách, kdy už mladá žena začala cítit vyčerpání a podchlazení, požádali o pomoc,“ informovala Horská záchranná služba na své facebookové stránce.

Záchrana turistů se neobešla bez komplikací. Vrtulník nemohl kvůli silnému větru a turbulencím vysadit lékaře přímo u dvojice, ale o kus dál. Vše nakonec naštěstí dopadlo dobře a záchranáři ztracené horolezce bez újmy na zdraví dokázali dopravit až do Tatranské polianky, kde akce skončila.

 

slovan1954 ( 8. července 2019 21:23 )

Systém záchrany v Tatrách je často prověřován lidmi nesprávně odhadujícími své síly a možnosti! Je dpbře být pojištěn-jinak to je pořádná pálka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání