Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česká ostuda v Tatrách: Turisté se koupali nazí v chráněném plese

Jezero Mořské oko v Tatrách
Jezero Mořské oko v Tatrách  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: DH - 
13. července 2019
14:28

Polští ochránci přírody byli nuceni v Tatrách pokutovat dva české turisty. Ti se provinili tím, že se nazí koupali v tamním plese Mořské oko, což je přísně zakázáno. Vyfasovali proto pokutu ve výši několika stovek eur.

Ve vysoko položených údolích Tatranského národního parku je koupání v průzračných jezírkách ledovcového původu přísně zapovězené. Češi však na toto nařízení nedbali.

„Čeští turisté vešli do vody asi 200 metrů od chaty, ale neušli pozornosti polských strážců přírody,“ řekla ve své reportáži TV JOJ. Jak uvedla, pleso Mořské oko leží na polské straně Tater.

Zaměstnanci parku TANAP navíc uvedli, že se nejedná o ojedinělou událost. „Jsou to desítky případů,“ přiblížil ředitel Tatranského národního parku Pavol Majko. Tvrdil, že si návštěvníci často pletou vodní plochy s koupalištěm. Zdůraznil také mimo jiné, proč je vstup do jezírek přísně zakázán.

„Vstupem do vody lidé znečišťují vodu tatranských jezer. Pokud by podobně postupovala, řekněme, čtvrtina návštěvníků TANAP, plesa by se změnila na zabahněná a znečištěná jezera, kde by zmizelo vše živé,“ upozornil Majko.

Průzračná voda z hor je navíc důležitá i v jiném ohledu. Potoky, jež jsou z ples napájeny, zásobují obyvatele podhůří Tater pitnou vodou.

MarekBadatel ( 27. srpna 2023 01:21 )

Raději ne. To bych se naučil nadávat německy.

sukin-sa-vracia ( 13. července 2019 20:24 )

Polka patří do kravína,češka do kuchyně a Němka do postele...

sukin-sa-vracia ( 13. července 2019 20:22 )

Já nevím, ale asi před 15 lety jsem na černo kšeftovali s Polákama a v euurech

ivoadler ( 13. července 2019 15:28 )

Kdo se chce koupat v tomto divukrásném prostředí, tak jedině nahý, na vyhrazeném místě a za stanovený poplatek. Pokuta v € mně přijde zvláštní. Ono se v Polsku platí v €?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání