Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bouřky hrozí dál a záchranáři varují: Kroupy při nich mohou zabíjet ptáčátka

Autor: Mii - 
29. července 2019
05:10

Nejen lidem způsobují extrémní bouřky nepříjemnosti a škody na majetku. Stejně trpí i ptáci. Například pro čápy představují silný vítr, déšť a kroupy to největší přírodní nebezpečí. Přírodní živly je mohou vyhazovat z hnízd, poškozovat jim příbytky, a dokonce je zabíjet. Nejvíce trpí malá mláďata, prozradily Blesk Zprávám dvě záchranné stanice. Po každé velké bouřce se jim dostane do péče několik ptáků.

Do Česka dorazily bouřky. Tropy tak vystřídalo nejprve dusno a poté přišly i lokální bouře. Výstraha meteorologů platí i pro pondělí.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Silné bouřky jako hrozba pro hnízdící ptáky

Není přitom nezvyklé, že se Českem prohání i bouřky, při kterých se rozvodní řeky a padají kroupy o velikosti tenisáků. Zatímco lidem může taková pohroma poškodit majetek, kapotu u auta nebo pobít úrodu na poli, pro ptáky představuje existenciální nebezpečí.

„Silné bouřky mohou ovlivňovat především hnízdící ptáky, silné poryvy větru poškozují hnízda, nebo mláďata z hnízd vypadávají kvůli kymácejícím se větvím,“ popsal pro Blesk Zprávy Prokop Pithart ze Záchranné stanice hlavního města Prahy, co může silný živel opeřeným zvířatům způsobit.

Stejný problém podle něj čeká ptáky, kteří se rozhodli vytvořit příbytek například na parapetech. „Přívalové deště mohou také vyplavit hnízda v okapech nebo dalších prostorách, kde si ptáci postaví hnízdo a proteče tudy naráz velké množství vody,“ říká Pithart.

Zároveň upozorňuje, že při bouřkách mohou nastat situace, že ptáci rovnou umírají. Děje se to především, když kroupy zasáhnou malá nechráněná ptáčátka. „Krupobití může mláďata přímo zabíjet, hlavně ty, kteří hnízdí na otevřených prostranstvích, například čápi bílí,“ varuje záchranář.

Čápy zdůrazňuje i Jitka Maixnerová ze Záchranné stanice Ruda nad Moravou. „Celkově bouřky mohou uškodit hlavně mláďatům, která ještě nemají peří, pouze chmýří, a v daný okamžik na nich žádný z rodičů nesedí,“ říká. Jejich stanice jedno takové mládě čápa černého, kterého vyhodila z hnízda červencová bouřka, do péče dostala.

Pithart potvrzuje, že s mladými ptáky po deštích přichází do kontaktu velice často. „Pražská záchranka se po bouřkách setkává právě s velkým množstvím mláďat, která vypadávají z hnízd a je často potřeba je převézt do záchranných stanic,“ uvádí záchranář.

O mláďata přišel Max s Natálkou

Jak ničivé bouřky ve vztahu k ptákům můžou být, sledovali v roce 2016 obyvatelé obce Malonty na Českokrumlovsku. Salva ledu tu při silné přeháňce zabila čápa se dvěma mláďaty. Přežila jen samice, která před živlem uletěla do vedlejšího města. Když se vrátila, hasiči zrovna odstraňovali z komína hnízdo s její mrtvou rodinou.

Stejný osud tehdy potkal čápy ve Slavkově nedaleko Brna. Kroupy se staly osudnými třem jejich mláďatům. O rok později pak bouřky zdecimovaly potomky slavného čapího páru v Dubné na jihu Čech – Max a Natálka přišli o sedm mláďat. Šest jich pobil led, sedmé se v hnízdě utopilo.

Bouřky ohrožují i veverčí hnízda

Ačkoli jsou čápi nejviditelnější, nebezpečí při bouřkách hrozí i dalším zvířatům, například veverkám. Málo známou informací je, že i ony si v lesích staví kulovitá hnízda, která mohou silné větry a déšť smést na zem. Veverčí rodiče často ohrožení tuší předem a mláďata se rozhodnou přestěhovat, ovšem stává se, že se u toho vyplaší a mládě upustí na zem.

Toto mládě už si zpět nevezmou a jiné veverky se ho také neujmou. Jeho jedinou nadějí je, že jej najdou lidé a zavolají záchrannou stanici. Mláďata je v takovém případě třeba co nejrychleji zahřát, ale nikdy nekrmit – veverčí mléko je specifické a to kravské jim může způsobit zažívací problémy až smrt.

Zobrazit celou diskusi