Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na turné s Karlem Gottem ho zradilo srdce. Zdeněk přežil, ale musel se vzdát hudby

Autor: ula - 
19. července 2019
05:25

Zdeněk (77) odjakživa žil hudbou. Hrál na saxofon a klarinet a dotáhl to až do doprovodného orchestru Karla Gotta. S několikanásobným zlatým slavíkem hrál celých 11 let. Až jednou se mu při turné po Německu přitížilo. Do té doby Zdeněk netušil, že trpí srdečním selháním. Dostal kardiostimulátor, podstoupil tři operace, žádná nebyla ale dostatečně úspěšná. Zdeněk podle svých slov jen živořil. Co ho nakonec zachránilo? A jak je na tom jeho syn?

Zdeňkovi se udělalo nejhůře v roce 1998, právě když byl s Karlem Gottem na turné v Německu. Už předtím se mu ale stalo, že ztratil vědomí před příchodem do nemocnice, kde měl podstoupit operaci šedého zákalu. 

Už žádné živoření

Po turné okamžitě zamířil do IKEMu, kde podstoupil operaci a dostal kardiostimulátor. Chirurgické zákroky podstoupil Zdeněk ještě tři, ale žádný mu nepomohl.

„Byl jsem na tom velmi špatně, skoro jsem nevěděl o světě,“ popsal hudebník Blesk Zprávám s tím, že IKEM mu nabídl zúčastnit se studie, při které by mu byla zavedena srdeční podpora HeartMate 3. Ta se používá zejména u pacientů jako trvalé řešení, pokud věk nebo přidružené choroby vylučují zařazení do transplantačního programu.

„Dostal jsem takovou tlustou knížku, kde bylo všechno o té operaci a dost jsem se lekl. Všude se opakovalo slovo smrt. Jenže s manželkou jsem si řekl, že nemá cenu takto živořit a podepsal jsem souhlas,“ popisuje Zdeněk své rozhodnutí.

Plíživé nebezpečí

Srdeční selhání přichází pomalu. V srdci dochází k městnání krve. 

„Při levostranné nedostatečnosti se hromadí krev v plicích, nadbytečná tekutina proniká do plicních sklípků a vzniká plicní otok. Nemocný začne pociťovat dušnost, nejprve při větší námaze, později i při běžných činnostech, v pokročilém stadiu selhávání již i v klidu. Typické jsou stavy noční dušnosti, které nutí pacienta k posazování. Pravostranné selhání se projeví otoky dolních končetin, které začínají v oblasti kotníků. Prvním příznakem je nárůst tělesné hmotnosti, který se projeví často dříve než otoky. Městnání krve v orgánech břišní dutiny je zdrojem častých zažívacích potíží a tlakových bolestí v pravém podžebří,“ vysvětluje srdeční selhání MUDr. Vojtěch Melenovský, vedoucí Oddělení srdečního selhání Kliniky kardiologie IKEM.

Zdeněk: Chybí mi hraní

Zatímco Zdeněk ležel v nemocnici, jeho manželka mu schovala všechny jeho nástroje.

„Říkal jsem si, jestli mi je neprodala, ale zavřela mi je jen do skříně,“ směje se Zdeněk s tím, že poté, co se zotavil z operace, dostal nabídku vrátit se zpět k orchestru. Už se ale nevrátil a ani nehraje. Dech mu nestačí. Mechanická srdeční podpora sice zlepšila jeho zdravotní stav, ale představuje určitá omezení.

„Chybí mi hraní, ale pak jsem si řekl, že jsem vlastně hrál od konzervatoře, takže jsem si užil a snažím se věnovat jiným věcem,“ svěřil se Zdeněk, který se z Prahy odstěhoval na chatu.

Srdeční podpora vypadá zvenku jako nenápadná taška. V ní jsou ukryté baterie, které vydrží až 13 hodin. Bez tašky se pacient neobejde, musí ji nosit stále s sebou. I do koupelny.

„Mám ještě jednu tašku, voděodolnou,“ vysvětlil Zdeněk a dodal, že mu manželka vždy před koupelí musí obalit břicho fólií.

Je nemocný i Zdeňkův syn?

Zdeněk je rád, že operaci podstoupil. Nedávno ho ale rozrušila zpráva od jeho syna, který si ve svých 36 letech stěžoval na bolest na prsou. Otec jej tedy poslal do IKEMu a napjatě čeká na verdikt a doufá, že to nebude nic vážného.

Video  Karel Gott po své oslavě: Doufám, že Ivana ocení mou lásku.  - David Turek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...