Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ohořelá Notre-Dame sotva stojí. Nové snímky ukazují rozsah zkázy katedrály

Autor: Mii - 
19. července 2019
18:05

I tři měsíce po ničivém požáru katedrály Notre-Dame v Paříži je v budově ohořelé dřevo. Ukazují to nové snímky fotografů, kteří byli po dlouhé době vpuštěni do prostor památky. Naznačují také, že první práce na obnově katedrály už začaly a že při nich asistují roboti.

Za normálních okolností by okolí katedrály Notre-Dame bylo plné turistů a lidé by se přetahovali, kdo si ji vyfotí lépe. Místo toho ji obklopují haldy ohořelého dřeva, které se stále nepodařilo odklidit. Výjev je vzpomínkou na zkázu, ke které došlo 15. dubna, kdy svět málem ztratil jednu z nejdůležitějších památek gotické architektury.

Prostředí kolem katedrály je od dubna uzavřené, aby se případným návštěvníkům nic nestalo. Přístup neměli ani novináři, kteří mohli stav budovy maximálně odhadovat zvenčí. To se změnilo ve středu, kdy byli společně s fotografy poprvé po třech měsících vpuštěni do vnitřku Notre-Dame a mohli zaznamenat, v jakém stavu je.

Ze snímků je zřejmé, že plná rekonstrukce ještě nezačala, stále probíhá úklid. První náznaky ale existují, na několika místech stojí lešení a jsou nataženy bezpečnostní sítě kvůli padající střeše. Po celém areálu se pohybují technici v bílých ochranných oblecích, kteří ovládají drobné roboty. Kouř a spálenina je v Notre-Dame stále cítit.

Návštěva přišla jen den poté, co francouzský parlament schválil návrh zákona o rekonstrukci katedrály. Řeší otázky správy finančních darů i systém koordinace oprav. Podle kritiků je návrh uspěchaný, opravy nemohou nastat tak rychle a norma navíc obsahuje příliš výjimek z předpisů o veřejných zakázkách. Že by se s pracemi mělo ještě počkat, řekl i hlavní architekt chrámu Philippe Villeneuve.

Video Obří požár zachvátil slavnou katedrálu v Paříži: Notre-Dame v mohutných plamenech - Reuters
Video se připravuje ...

zdendast ( 19. července 2019 19:39 )

kazdymu je jasny,.. jak to bylo,.. je to totalni zoufalstvi,..

karel vázler ( 19. července 2019 19:16 )

Debilní žabožrouti...přes zimu jim to spadne ! Požár byl založen současně ze čtyř stran. To nedá dohromady ani pánbů!!! Natož Macron....sběratel starožitností.

Zobrazit celou diskusi