„Nad celým Českem prakticky nenajdete ani mráček a šance, že bychom se dnes osvěžili pár kapkami deště je mizivá. Máme u nás podobné počasí, jaké panuje v Německu. V západní části už v osm ráno bylo 28 stupňů Celsia a teplota se tam bude opět šplhat ke čtyřicítkám. Mírný pokles teplot můžeme očekávat až o víkendu,“ upozornila Blesk Zprávy meteoroložka dagmar Honsová. 

V pátek, tj. 26. července, najdeme v kalendáři sv. Annu. Pranostika o sv. Anně, která hovoří o chladných ránech, kvůli prodlužujícím se nocím, se ale letos nevyplnila.

„Noc na sobotu bude dokonce ojediněle opět tropická, tj. ranní teploty nebudou klesat pod 20 °C. Ochladit nás během víkendu mohou ojedinělé lokální bouřky, ve kterých může spadnout až kolem 30 mm srážek,“ pokračuje Honsová.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Další tropický den za námi

Vedra tak byla dnes opět na řadě míst v Česku mimořádná, rekordy padly téměř na třetině dlouhodobě měřících meteorologických stanic. Nejvyšší teploty byly ve Stříbře na Tachovsku a Kuchařovicích na Znojemsku, kde bylo shodně 35,8 stupně. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Teplotní rekord pro 26. červenec byl překonán i na příbramské stanici, kde původní rekord pocházel z roku 1895. Dnešní teplota 34,6 stupně Celsia přesáhla původní maximum o více než jeden stupeň. Další letitý rekord padl v Průhonicích u Prahy, kde dnes naměřili meteorologové 34,3 stupně.

V sobotu v Česku sice rtuť může vystoupat opět nad tropickou třicítku, ale i meteorologové ČHMÚ očekávají bouřky, které přinesou ochlazení. Nejsilnější budou bouře na jihozápadě republiky. Ojediněle je budou doprovázet přívalové srážky, kroupy a nárazy větru o rychlosti až 90 kilometrů za hodinu

O víkendu nás ochladí lokální bouřky

„Během víkendu se budou v tropickém a labilním vzduchu tvořit bouřky. V sobotu bude jasno až skoro jasno, odpoledne při přechodně zvětšené oblačnosti očekáváme místy přeháňky nebo bouřky. Noční teploty budou klesat na 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 až 31 °C,“ hlásí Honsová.

„V neděli bude jasno až skoro jasno, během dne opět místy až oblačno s přeháňkami nebo bouřkami. Noční teploty budou klesat na 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty se dotknou třicítky – očekáváme je mezi 26 až 30 °C. Vát bude slabý východní vítr o rychlosti do 15 km/h.,“ doplňuje.

Takhle vypadala bouřka u Počítek u Žďáru nad Sázavou. (1.7.2019)
Autor: Bára Štěpánková

Sv. Anna, chladna z rána 

Zřejmě nejznámější prázdninová pranostika je spojena se sv. Annou. Má svoje opodstatnění – nápadně se prodlužují noci a pokud je noc jasná, téměř s bezvětřím a ještě k nám proudí chladný vzduch od severu, mohou být rána už relativně studená. V přízemní vrstvě atmosféry, tj. v 5 cm nad zemí, se může objevit i mráz. V posledních letech ale sv. Anna přináší do Česka pravé letní počasí. Nejchladnější ráno v nižších polohách připadlo na sv. Annu za posledních 70 let v roce 1958, kdy teplota klesala k 5 °C.

Tropické teploty vydrží do konce července

Také po víkendu se budou nejvyšší odpolední teploty při slunečné obloze zastavovat vysoko – nejčastěji mezi 26 až 31 °C a převládat bude slunečné a suché počasí. Jen ojediněle se při přechodně zvětšené oblačnosti budou tvořit bouřky nebo lokální přeháňky. Více oblačnosti a srážek přinese zřejmě až první srpnový týden.

Fotogalerie
24 fotografií