1.      Svěřte vozidlo odborníkům

Na dovolené se má odpočívat, ne řešit rozbité auto. Než po vlastní ose vyrazíte do zahraničí, nezapomeňte autu dopřát kontrolu v servisu.  Zkontrolujte také, jaké plnění vám poskytuje vaše autopojištění – některá povinná ručení se totiž nevztahují na zahraniční cesty, takže by vám případná porucha mohla udělat čáru přes rozpočet. To platí i pro havarijní pojištění. Do dopravního karambolu se navíc může dostat i vůz, který je v perfektním technickém stavu, a tak je, pokud jde o pojištění, vždy lepší myslet i na tu horší variantu.

2.      Cestovní pojištění není zbytečnost

Sázíte v zahraničí na to, že vám se určitě nic nestane? To je chyba, která vás může vyjít pořádně draho. A to doslova – náklady za lékařské ošetření v zahraničí totiž mohou snadno vystoupat do astronomických výšin. Přitom částka, kterou zaplatíte za cestovní pojištění, není v případě cest po Evropě nijak přemrštěná a samotné sjednání „cestovka“ vyřešíte online během pár minut. Jedete-li autem, vyberte si cestovní pojištění, jehož součástí jsou také nepřetržité asistenční služby, které vám pomohou v případě nouze.

3.    Nenechte se zaskočit místními zvyky

Každá země má specifickou mentalitu, zvyky a tradice, a proto si před cestou alespoň v bodech nastudujte, co je v dané destinaci běžné a co by se naopak místních mohlo dotknout. Předejdete tím nepříjemným nedorozuměním a trapasům, ze kterých se ale na druhou stranu stávají ty nejlepší  dovolenkové historky. Nic nezkazíte ani tím, když se naučíte pár základních frází v místním jazyce – uvidíte, že si snahou získáte přízeň starousedlíků.

4.      Pohlídejte si peníze

Než vyrazíte na cestu, ověřte si, jakou měnu země používá a jestli je výhodnější peníze směnit v Česku, nebo si vybrat až na místě. I když ve většině evropských států bez potíží zaplatíte eury, míříte-li třeba do horské vesničky v Rumunsku, možná budete bankomat hledat marně a s kartou v obchodě také příliš neuspějete. Na internetu také předem zjistíte, v jaké hladině se pohybují místní ceny, abyste měli hrubou představu, kolik peněz byste s sebou měli mít a jaké budou vaše útraty.

5.      Plánujte dopředu

Jestliže dovolenou chcete pojmout jako zasloužený relax na pláži s občasným osvěžením v moři nebo bazénu, pak velké plány nepotřebujete. Ale pokud rádi vyrážíte na výlety a chcete poznat místní historické památky nebo přírodní divy, udělejte si seznam míst, která byste rádi navštívili, a výlety pak nad mapou rozplánujte do jednotlivých dnů pobytu. Když si předem nebo třeba během cesty uděláte jasno v tom, co a kdy chcete vidět, nebudete pak zbytečně ztrácet čas.