Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Klasická bolest hlavy, nebo migréna? Poznáte, která trápí právě vás?

Poznáte svou bolest hlavy?
5. srpna 2019 | 06:00

Bolest hlavy se nevyhýbá nikomu. Patří dokonce mezi nejčastější důvody návštěvy lékaře. Ženy jsou postižené asi častěji než muži, migrénou jich trpí až čtyřikrát více. Každá bolest se od jiné trochu liší – poznáte, jaká trápí vás?

Obecně se bolesti hlavy rozdělují na primární a sekundární. „Primární bolesti se vyskytují samy o sobě a nejsou provázené žádným dalším onemocněním. Postiženého člověka většinou obtěžují, snižují dlouhodobě kvalitu jeho života, ale neohrožují ho na životě. Sekundární bolesti hlavy jsou naproti tomu součástí jiných onemocnění – a to od poměrně nezávažných, jako jsou chřipka či zánět vedlejších nosních dutin, až po závažné a život ohrožující stavy, jakými jsou nádor mozku či zánět mozkových blan,“ vysvětluje neurolog David Doležil z Headache Centra Praha. 

Tenzní 

Je nejčastější ze všech. Trpí jí osm lidí z deseti, častěji postihuje ženy. Je potíží sama o sobě, jde tedy o bolest primární, nikoli příznak jiné choroby. V typickém případě je oboustranná, nejčastěji ji pacienti cítí v týlu, krku a kolem očí. Popisují ji, jako by měli kolem hlavy obruč. „Na rozdíl od migrény nepulzuje, nezvyšuje ji běžná fyzická aktivita a nevyvolává pocity na zvracení. Rozlišuje se forma epizodická, kdy pacienta bolí hlava obvykle nejvýše několik dnů za měsíc, a závažnější chronická forma, kdy bolest hlavy se vyskytuje více než polovinu dnů v měsíci – tedy více než 15 dnů za měsíc,“ říká doktor David Doležil. 

Migréna 

Jde o pulzující bolest hlavy střední až těžké intenzity, která se u lidí opakuje s různými časovými odstupy. Postihuje asi dvacet procent žen a šest procent mužů. Nejčastěji se projevuje na jedné polovině hlavy od čela směrem k týlu a potíže můžou trvat od dvou až do 72 hodin. Často ji doprovází celková nevolnost, zvracení, mžitky před očima, světloplachost, přecitlivělost na zvuky i fyzickou zátěž. U každého třetího migrenika se objevuje jako předzvěst záchvatu tzv. aura – jedná se o soubor neurologických obtíží. Poruchu zraku, řeči, pohybu. 

Klastrové 

Jde o jednostrannou bolest hlavy s velmi silnou intenzitou. Lékaři zatím nevědí, co přesně ji způsobuje. Postihuje častěji muže než ženy a roli hraje i genetická zátěž. 

Proč jednotlivé bolesti hlavy vznikají a co proti nim pomáhá, najdete v srpnovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

5845461:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...