Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Trump se chlubil pomocí po útocích 11. září. „Nikde jsem ho neviděl,“ rýpl si hasič

Autor: Darina Jíchová - 
30. července 2019
13:25

Prezident Spojených států Donald Trump se chlubí tím, že po teroristických útocích v New Yorku 11. září 2001 pomáhal u bývalého Světového obchodního centra (WTC). Jeho dvě věže, takzvaná Dvojčata, se staly cílem teroristů. Čtyři koordinované útoky si před 18 lety vyžádaly téměř tři tisíce obětí. „Byl jsem tam dole, ale nepatřím do první vlny záchranářů,“ prohlásil prezident. Jeho slova šokovala hasiče na odpočinku, který na místě tragédie strávil měsíce. „Nikdy jsem ho tam neviděl,“ tvrdí hasič. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

„Na Ground Zero jsem strávil měsíce a nikdy jsem ho tam neviděl,“ odporoval Trumpovi bývalý zástupce šéfa newyorských hasičů Richard Alles. Prezident Trump na pozadí tragédie podal rozhovor německé televizní stanici, neexistují ale zatím žádné důkazy, zda by se skutečně podílel na záchranných pracích na Ground Zero, jak se nazývá místo, kde stávalo WTC.

Ani v rozhovoru v roce 2001 se nechlubí, že osobně pomáhal po útoku teroristů. Ke svému hrdinství se „přiznal“ toto pondělí, když v Bílém domě přijal právě záchranáře, kteří jako první reagovali na útoky, a rodiny obětí. „Taky jsem tam byl, rozhodně ne s první vlnou záchranářů, ale strávil jsem tam dost dlouho,“ prohlásil před shromážděnými.

Po místě tragédie Trump chodil v nažehleném obleku

„Tehdy nebyl prezident, ale jen slavný Newyorčan. Byl soukromá osoba a já jsem rozhodně netušil, jakou roli jednou bude hrát. Musím však říct, že jsem ho na Groud Zero nikdy neviděl,“ uvedl Alles.

Trumpa u WTC zahlédl v roce 2001 reportér stanice New York Newsday. „Byl tam určitě 14. září, unavení záchranáři a dobrovolníci si ho ani nevšimli. Pohyboval se vedle zaprášených hasičů ve vyžehleném obleku bez sebemenší skvrnky, v bílé košili a červené kravatě, s načesanými vlasy a telefonem u ucha,“ vzpomínají reportéři.

„Ne, ne, věž je úplně pryč,“ měl tehdy říct současný prezident. Jeho slova citoval například deník Washington Post. Ten samý den promluvil Trump taky s německými novináři, zajímalo je, jestli se i on sám zapojil do záchranných a úklidových prací. „No, mám tu dost mužů, co jsem sem poslal. Je jich tu 100 a dalších 125 ještě dorazí,“ doplnil, že má v New Yorku dost nemovitostí, ale že žádná naštěstí nebyla poškozena.

„Přišel jsem se podívat na to, čemu říkají Ground Zero. Nikdy jsem nic podobného neviděl, je to naprostá zkáza,“ popsal Trump, doplnil, že New York je houževnaté město a brzy se z toho oklepe. Ani slovem nezmínil, že by se aktivně zapojil do záchrany, nebo že by na místě trávil mnoho času.

V roce 2016 Trump tvrdil, že pomáhal „jen trošku“

Už během své prezidentské kampaně v roce 2016 Trump ale začal prohlašovat, že po útocích v New York pomáhal na Ground Zero, tehdy ale uvedl, že se zapojil „jen trošku“. „Každému, kdo odklízel trosky, chci říct, jak skvělou práci odvedl. Já to vím, byl jsem tam, pozoroval jsem a pomáhal jsem trošku. Lidé byli úžasní, odklízeli trosky a pátrali po přeživších. Nikdo nevěděl, jestli se ještě něco nezhroutí, ale oni to zvládli,“ uvedl před třemi roky.

Není přesně jasné, co prezident myslel tím, že „trochu pomáhal“. Za svoje výroky týkající se teroristických útoků v New Yorku v září 2001 sklidil kritiku už několikrát, podle Američanů se zajímal pouze o osud svých budov. „Můj mrakodrap na Wall Street býval nejvyšší budovou na Manhattanu, pak postavili Světové obchodní centrum a byl druhou nejvyšší budovou, teď je zase první,“ komentoval Trump zřícení věží WTC.

brano34 ( 24. září 2019 10:25 )

Trump odvedl skvělou práci. Včetně ukázkové demolice nepoškozené budovy WTC 7 , kterou jako poslední opouštěl a zamykal...

Manowar ( 30. července 2019 13:55 )

Sbíral pasy,které jediné neshořely.

Zobrazit celou diskusi