Bouře už dříve natropily škody na několika místech v ČR, například v Olomouckém kraji o víkendu hasiči odstraňovali popadané stromy nebo stržené části střech. Tropické dny pak podle předpovědi končí a s nimi i venkovní „prádelny“. Rtuť teploměru by se měla vyšplhat na maximálně 29 stupňů Celsia.

V Praze bouřka napáchala velké problémy v dopravě. Podívejte se na detaily

Ve středu podle předpovědi dorazila silná fronta ze západu, která ukončila dusný, vlhký a tropický vzduch, který jsme v Česku zatím měli. Na některých místech se budou opět vytvářet silné bouřky, a to zejména ve východní polovině republiky během odpoledních hodin, varovali meteorologové.

Na Olomoucku voda v obchodě i autoservisu

Popadané stromy a zatopené sklepy i garáže za sebou zanechala silná bouřka, která se dnes vpodvečer přehnala nad částí Olomouckého kraje. Hasiči v souvislosti s bouřkou zatím zaznamenali zhruba tři desítky událostí.

Bouřka způsobila škody například v Olomouci či nedalekém Šternberku, kde na několika místech popadaly stromy a voda zatopila například garáže. V Olomouci byla zatopena i jedna prodejna a autoservis.

U Kojetína na Přerovsku silný vítr třeba poškodil střechu panelového a rodinného domu. Hasiči večer rovněž vyjeli čerpat vodu v obcích Mladějovice a Lužice na Olomoucku. Na některých místech kraje bylo také poškozeno elektrické vedení.

Bouřky může provázet krupobití, přívalové srážky a silný vítr, který bude v nárazech rychlý až 70 km/h. Napadnout by pak mělo asi 60–70 mm srážek. Ve srovnání s víkendem a začátkem týdne nás teprve v druhé polovině týdne čekají silnější rozmary počasí. 

Sledujte příchod bouřek na radaru

Český hydrometeorologický ústav raději prodloužil výstrahu. „Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod.,“ varují meteorologové.

Varují obyvatele především východních Čech, aby se vyvarovali rozvodněným tokům, jízdám v autě a také aby zabezpečili svá okna, dveře, skleníky a volně položené předměty. 

Po silných bouřkách vyjeli hasiči v Olomouckém kraji téměř třicetkrát.
Autor: HZS Olomouckého kraje

Slunce bez mráčků? Až na konci léta

Podle meteoroložky Dagmar Honsové můžeme očekávat snížení teploty, a to na hranici tropického dne a noci. Ještě ve středu ráno neklesne rtuť teploměru v průměru pod 19 stupňů, v dalších dnech se ale ranní teploty budou pohybovat okolo 17 stupňů Celsia. 

Nejvyšší teploty se pak budou pohybovat okolo 29 stupňů. Očekávat můžeme především polojasno, a to až do poloviny srpna. Přívalové deště také slibují, že současné sucho by se nemělo nadále prohlubovat. 

Silný vítr láme střechy.
Autor: HZS Jihomoravského kraje

Fotogalerie
41 fotografií