„Od bouřek si odpočineme, v předpovědi sice budou figurovat dále, ale budou nesmírně ojedinělé,“ sdělila pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. Středa byla podle ní poslední dnem, kdy jsme si mohli silné průtrže mračen na nějakou dobu užít. „To, co teď přijde, je klasické léto,“ dodala.

Přichází k vám bouřka? Podívejte se na radar

Podle meteoroložky se máme především připravit na ochlazení. Žádné tropické teploty nad 30 nebo 35 stupňů Celsia nás v bližší době nečekají. „Teď budeme po ránech spíše skloňovat teploty s minimy kolem 10 stupňů Celsia,“ nastínila, co může nastat. 

Podle ČHMÚ by ve čtvrtek mělo být jasno až polojasno. Na východě Česka v první polovině dne zataženo a místy přeháňky, bouřky se vyskytnou ojediněle. Přes den se vyjasní. Noční teploty se budou pohybovat kolem 14 a 18 stupňů Celsia, denní kolem 24 až 28 stupňů Celsia.

Prahu zkropil prudký liják.
Autor: ČTK

Sucho trvá a bude hůř

I přes poslední lijáky a bouře se ale nemění situace kolem sucha. „Ačkoliv se v průběhu předchozího týdne vyskytly srážky, měly často pouze lokální charakter, a proto došlo k dalšímu rozšíření území zasažené půdním suchem. V současné době je více než 75 % území ČR postiženo půdním suchem (ve srovnání s předchozím týdnem je to o 11 % více),“ informují hydrometeorologové.

V porovnání s dlouhodobě nadprůměrnými červencovými teplotami se tak posledních pár deštivých dní do ppůdního profilu země nepromítne. Podle expertů zůstal stav podzemní vody spíše podnormální a spíše se lokálně zhoršil.

Celodenní slunění neprospělo podle expertů ani stromům, které začaly předčasně žloutnout a které osychají a opadávají. 

Déšť podpoří houby

Sucho je aktuálně skutečně kritické. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) počítali, jak během posledních deseti let v Česku pršelo, a zjistili, že nejméně srážek bylo v nejúrodnějších krajích. Například ve stanici Brod nad Dyjí napadlo 4475,5 mm a ve stanici Káraný 4493,1 mm. Oproti tomu nejvíce pršelo na horách.

Fotogalerie
48 fotografií