Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

V Bratislavě začali půjčovat elektrokoloběžky. Půlku jich tu rozkradli

Autor: tva - 
1. srpna 2019
19:35

Během druhé poloviny července se objevily populární elektrické koloběžky už i na Slovensku. Zatím jen v testovací fázi je vypustila do centra Bratislavy firma Mint. Začátky fungování služby ale provázejí kuriózní potíže – z celkového počtu 50 koloběžek jich polovina kamsi zmizela. Sociální sítě poté zaplavily fotografie lidí, kteří mají jejich „zmizení“ na svědomí. Dvoukolová vozidla s elektrickým pohonem si někteří z nich zkrátka ukradli.

Princip vypůjčení koloběžky je stejný jako u těch, které provozuje společnost Lime v Praze. Přes mobilní aplikaci se do služby zaregistrujete, zadáte informace o platební kartě a potom už stačí jen zaparkovanou e-koloběžku najít, nasnímat pomocí chytrého telefonu její QR kód a začít jezdit.

Slovenský zpravodajský web Trend nicméně zjistil, že během prvního týdne fungování služby se v aplikaci na mapě namísto všech padesáti koloběžek zobrazovala pouze polovina. Zástupci firmy Mint následně potvrdili, že v několika prvních dnech po spuštění služby došlo hned k několika krádežím vozidel.

Zároveň dodali, že všechny koloběžky se jim díky aktivní spolupráci s policií a pomocí integrovaného GPS modulu podařilo do pár hodin vypátrat. Ve většině případů našli i pachatele. Někteří z nich kradli koloběžky dokonce za bílého dne před zraky kolemjdoucích. Pět z nich se nyní nachází v cele předběžného zadržení.

Zobrazit celou diskusi