Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přes Chorvatsko se přehnaly silné bouřky. Nejhorší to bylo v Pule

Autor: blv - 
3. srpna 2019
14:20

Večer a v noci si čeští turisté na řadě míst v Chorvatsku pořádně „užili“. Po horkém a dusném dni, kdy teploty přesahovaly přes třicet stupňů, se obloha zatáhla těžkými mraky, dostavil se prudký vítr a přišly bouřky doprovázené silnými lijáky, které vyplavily ulice. A vypadá to, že na některých místech se dnes situace může opakovat.

Bouřky nad Chorvatsko přinesl silný vítr  ze západního a jihozápadního směru. Hasiči na řadě míst museli odklízet popadané stromy. Jak se píše na chorvatských meteorologických stránkách, Istramet.hr, škody hlásí také jachtaři.

Obzvlášť na pobřeží letoviska Peroj a okolí Puly to nebylo na koupání. Současně s větrem se tam silně rozbouřilo moře a objevil se takzvaný cyklónový přiliv. Ten si s menšími loděmi pohrával jako s hračkami. Pula hlásila rychlost větru 96 km/h a v Poreči to bylo dokonce mírně přes 101 km/h.

I letní Chorvatsko čas od času zasáhnou bouřky I letní Chorvatsko čas od času zasáhnou bouřky | Facebook/HRVrimjeme

Srážky se v místech bouřek pohybovaly mezi třiceti až čtyřiceti mm. A opět nejhůř dopadla Pula. Silnice se tam ocitly deset milimetrů pod vodou a řidiči městem projížděli jen s velkým obtížemi.

Bouře v Chorvatsku hrozí i v těchto hodinách, tentokrát ale na severovýchodě země, odkud se přesouvají dál nad Jadran. Podle chorvatských meteorologů by definitivně zmizet měly koncem víkendu.

Zobrazit celou diskusi