Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr vnitra brázdí italské pláže a „nahání“ voliče. „Není to dovolená,“ tvrdí Salvini

Autor: Darina Jíchová - 
7. srpna 2019
11:34

Italský ministr vnitra a vicepremiér země Matteo Salvini obráží tamní pláže, v jeho podání se však nejedná o dovolenou. Salvini se nechal slyšet, že „se setkává s lidmi“. Vlastně s potenciálními voliči, italský tisk totiž spekuluje o možnosti nových voleb. Své „plážové turné“ začal politik tento týden, na plážích stráví zhruba 14 dní a procestuje skoro celou zemi, nejvíce ale bude pobývat na jihu, informoval deník The Guardian.

Salvini jako lídr pravicové strany Liga severu vede neustálou kampaň bez ohledu na to, zda se volby blíží, nebo ne. Rád zůstává v podvědomí Italů a připomíná se jim. Tento týden italskému parlamentu oficiálně začínají letní prázdniny, Salvini má volno už od středy, kdy se vydává na italské pláže, začne nedaleko Říma na pláži Sabaudia, pak se přesune do střední Itálie, pak na jih a na konec na Sicílii. 

Italský ministr vnitra Matteo Salvini na pláži v letovisku Milano Marittima. Italský ministr vnitra Matteo Salvini na pláži v letovisku Milano Marittima. | Profimedia.cz

„Jaké plážové turné? Jsou to veřejná setkání s občany našich regionů, nejsem tam, abych hrál plážový volejbal,“ prohlásil Salvini v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Radio 24. Ministr vnitra však neopomene ani severní oblasti, 14. srpna se zúčastní pietní akce v Janově, kde si lidé připomenou loňský tragický pád Morandiho mostu, při kterém zemřelo 43 lidí.

Ministr chce okouzlit italské jižany

Salvini má v následujícím týdnu jasný úkol: okouzlit voliče z jihu, italští jižané jsou příživnici Salviniho koaličního partnera Hnutí pěti hvězd (M5S). Tyto dvě strany ovládly všeobecné volby v roce 2018, spekuluje se ale o tom, že Salvini připravuje převrat. Ministr vnitra a jeho strana jsou v Itálii velmi populární.

„To jako dělá mítinky na pláži? Myslel jsem, že jede na dovolenou,“ podivil se nad Salviniho záměrem levicový starosta plážového městečka Policoro Gianluca Marrese. „To se vidí jen málokdy, ale samozřejmě je u nás vítaný, stejně tu nebude víc než hodinu,“ dodal Marrese.

Na svoje turné se Salvini připravoval už minulý týden, kdy vyrazil do letoviska Milano Marittima. Po pláži se producíroval v plavkách, pózoval fanouškům, popíjel koktejly a dováděl v moři. V jednu chvíli se dostal i za dýdžejský pultík. Ministr si našel čas i na tiskovou konferenci.

Salvini a jeho přísná protiimigrační politika slaví úspěchy, tento týden se mu podařilo prosadit nový zákon o bezpečnosti a migraci. Kapitáni humanitárních lodí s uprchlíky na palubě za vplutí do italských vod dostanou pokutu 25,8 milionu korun, dříve jim za porušení blokády hrozila pokuta „jen“ 1,29 milionu korun.

Politolog: Nápad s plážemi je skvělý

„Salvini má vždycky na mysli nové volby. Nevím, jestli zariskuje a pustí se do nich teď. Nikdy ale nedělá nic jen tak. Vyráží na jih, kde většina volila M5S, lidé tam ale rychle v Hnutí ztratili důvěru. Musí se mu uznat, že nápad s plážemi je skvělý, zapadá to do jeho politického stylu, vždycky se stavěl do pozice muže z lidu,“ vysvětlil italský politolog Mauro Calise.

Opozici se ale Salviniho plán nelíbí. „Spoléhá na svou propagandu a vizáž obyčejného muže, nepřítele elit. Pláže zaplní barvami a hudbou, Italové mu na to skočí a bohužel za to i zaplatí,“ uvedl poslanec Demokratické strany Salvatore Margiotta.

Zobrazit celou diskusi