„Nad naším územím bylo za noc zhruba 15 tisíc blesků. Největší blesková aktivita byla v západních Čechách,“ řekl Blesk Zprávám meteorolog ČHMÚ Martin Tomáš.

Jeden z blesků v Olešnici na Královéhradecku zapálil v noci na pondělí roubený rodinný dům. Škodu hasiči odhadli na jeden milion korun, oheň zničil téměř celou střechu domu. Při požáru nebyl nikdo zraněn. ČTK to řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. K požáru vyjelo pět jednotek hasičů před 02:30. Po čtvrté ráno se hasičům podařilo dostat oheň pod kontrolu, nad ránem si uhašený dům převzali majitelé.

Po přechodu studené fronty bude od úterý do Česka proudit studený vzduch od severozápadu, který přinese citelné ochlazení, místy o více než 10 °C a ukončí tropické počasí. Není vyloučené, že se tropické teploty do střední Evropy do konce prázdnin nevrátí.

Sledujte příchod bouřek na radaru

Zatímco na západě území se budou v pondělí nejvyšší odpolední teploty pohybovat nejčastěji kolem 18 °C, na Moravu a do Slezska ještě bude proudit teplý vzduch od jihozápadu, takže tam budou nejvyšší odpolední teploty kulminovat na 33 °C, uváděla předpověď.

Studená fronta tak postoupí na Moravu a do Slezska do labilního a tropického vzduchu, proto tam budou její projevy výraznější – očekáváme opět ojediněle silné bouřky, doprovázené krupobitím a přívalovým deštěm o intenzitě až 35 mm a vítr bude zesilovat na rychlost až 90 km/h. Během noci na úterý očekáváme na východě území i vydatné srážky se srážkovými úhrny až do 60 mm.

První příspěvky o návratu bouřek se začaly na sociálních sítí oběvovat už kolem osmé hodiny večerní. Fotografům se podařilo zachytit, jak blýská obloha, ale i to, jak se pomalu kulmunují mraky. 

Tmavá obloha u Žďáru nad Sázavou
Autor: Facebook/Bára Štěpánková

Nejvíce příspěvků je pak z okolí Zlína, kam se bouře sunula od Brna a kde měli obyvatelé problémy také s velkým vichrem. Jako zajímavost uživatelé uváděli, že se blesky hnaly oblouhou bez deště. Jedné zlínské fotografce se podřilo zachytit úžasnou blýskavou podívanou. 

U Zlína se podařilo amatérské fotografce zachytit úžasnou podívanou (12.8.2019)
Autor: Facebook/Gabriela Gaubová

Výstraha platí až do noci na úterý

Výstraha, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), platí pro osm krajů od pondělní 17. hodiny do úterní druhé hodiny ranní. Proti nedělním informacím je rozšířená o pět okresů Jihočeského kraje.

V deštích naprší až 35 litrů vody na metr čtvereční. Déšť může rozvodnit malé toky a zatopit sklepy, vítr by mohl lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat i kroupy a blesky, uvedli meteorologové.

Bouřky by se podle ČHMÚ měly objevit v Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji, dále v kraji Vysočina a několika okresech Královéhradeckého a nově i Jihočeského kraje. V jižních Čechách půjde o okresy Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Trhové Sviny a Třeboň. Pondělí má být nejteplejší z celého týdne, od úterý se v Česku mírně ochladí.

První krok k podzimu a počasí naruby

Studené severozápadní proudění bude nejvyšší odpolední teploty držet většinou pod letní hranicí, tj. 25 °C, nejméně do konce týdne. Chladná budou také rána – nejnižší ranní teploty budou klesat i v nížinách nejčastěji na 12 až 7 °C, v horských oblastech i pod 3 °C. Po ránu se budou navíc místy tvořit mlhy nebo nízká oblačnost, která už bude připomínat podzim. Na výraznější nárůst teplot to prozatím nevypadá ani v poslední srpnové dekádě.

Výrazné ochlazení přinese podprůměrné teploty, které budou připomínat druhou polovinu září. Zřejmě tak bude letošní červen, s průměrnou měsíční teplotou 20,4 °C, teplejší než oba prázdninové měsíce. 

Za koupáním a sluncem do Středomoří 

Za tropickými teplotami tak musíme na jih Evropy – tam panují vysoké teploty zejména v Itálii a v Chorvatsku, kde se rtuť teploměru zastavuje až na 38 °C. Podobně vysoké teploty hlásí také jih Turecka. V Řecku a Bulharsku jsou to teploty nejčastěji do 35 °C, Španělsko a Baleárské ostrovy hlásí teploty do 31 °C. Teplota moře se pohybuje od 24 °C v západním Středomoří po 29 °C ve východním Středomoří.

Fotogalerie
62 fotografií