Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mohutné záplavy sužují Indii: Velká voda zabila na 150 lidí, statisíce vyhnala z domovů

11. srpna 2019
17:52

Záplavy a sesuvy půdy způsobené monzunovými dešti si od čtvrtka v indických státech Kérala, Karnátaka a Maháráštra vyžádaly už 147 obětí, uvedly dnes tamní úřady. Záchranáři v zasažených oblastech pokračují v evakuaci obyvatelstva, pod vodou je také část jihoindického historického komplexu patřícího ke světovému kulturnímu dědictví, informovala agentura Reuters. Povodeň vyvolaná monzunem zabíjí také na jihu Pákistánu.

V sobotu indické úřady registrovaly kolem 100 obětí, tragická bilance narostla zejména v jižních svazových státech Kérala a Karnátaka. V tom prvním dnes úřady potvrdily 57 mrtvých, zatímco 165.000 místních obyvatel už se ze svých domovů přesunulo do krizových táborů. V Karnátace podle informací Reuters zahynulo v incidentech souvisejících s deštěm už 60 lidí, v centrech pro evakuované je kolem 227.000 obyvatel.

Záplavy a sesuvy půdy sužují jih Indie od čtvrtka. Na řadě míst státu Kérala byla přerušena železniční doprava, provoz se v pátek zastavil na hlavním kéralském letišti v pobřežním městě Kóčin a některá obydlí podle zdejší vlády zůstávají pod několikametrovou vrstvou bahna. Záplavy zasáhly také obec Hampi v sousední Karnátace, kde se nachází památky zařazené na seznam světového dědictví UNESCO.

Monzunové deště si v posledních dnech vyžádaly desítky obětí také v západoindických státech Gudžarát a Maháráštra. Podle agentury AP hlásí záplavy také jih Pákistánu, pod vodou zůstala část největšího pákistánského města Karáčí. V souvislosti se silným deštěm a povodní už zde zahynulo 17 osob.

Monzunové deště na jihu Asie trvají zhruba od června do září a každoročně je provází živelní pohromy. Už minulý měsíc zemřelo podle AP celkem 160 lidí v severovýchodní Indii, Nepálu a Bangladéši.

Zobrazit celou diskusi