„Od úterý bude počasí připomínat ‚nuzný‘ podzim – po ránu očekáváme mlhy a nízkou oblačnost,“ upozorňuje meteoroložka Honsová. Česko se ještě bude vzpamatovávat z pondělních bouřek. 

V souvislosti s tím upozorňují experti na ojedinělé rozvodnění menších toků a zatopení níže položených míst. Podle předpovědi by mělo napadnout asi 60 mm srážek. Vítr pak může lámat větve, lidé by se měli mít na pozoru také před blesky a úrazy od padajících nebo poletujících předmětů. 

Sledujte příchod bouřek na radaru

Na bouřky ale od úterý můžeme na chvíli zapomenout. Podle Honsové se léto pomalu loučí a k základní výbavě bychom měli přidat deštníky. „Počasí nebude mít energii na bouřky. Nejvyšší teploty by měly být okolo 20 až 24 stupňů Celsia. Bude pak polojasno až oblačno. Ojediněle pak přeháňky. Mraky s deštěm by se nad našem území měly držet až do pátku,“ dodává meteoroložka.

S blýskáním a hřměním zmizí také silný vítr. Na tváři nás bude dráždit pouze lehký severozápadní vítr, který nebude snižovat pocitovou teplotu. 

Blesky zabíjely, nyní je s nimi konec

Bouřky, krupobití a silný vítr sužoval Českou republiku posledních několik dní. Za poslední půlrok způsobily rozmary počasí škody za 1,2 miliardy korun. Podle údajů České asociace pojišťoven to je nejvíce od roku 2011.

Silné bouřky někde způsobily i lehké záplavy, sucho ale nadále trvá.
Autor: Blesk:David Malik

Kromě majetkových škod způsobily silné bouřky i ztrátu na životě. Blesk ve Vysoké Lípě nad Jetřichovicemi na Děčínsku v úterý 6. srpna zasáhl ženu a tři nezletilé dívky. Žena, kterou se podařilo po zásahu oživit, zemřela v nemocnici. 

Šťastnější konec měl zásah bleskem do dvou mužů. Oba mladíci (26 a 28) mocný úder přežili. První méně tragický případ se stal 6. června v Jaroměři a druhý přibližně o měsíc později na Královéhradecku. 

Fotogalerie
46 fotografií