Bouřky se nad územím Česka proháněly od soboty. Ty poslední bylo možné zaznamenat v noci z pondělí na úterý na Moravě a ve Slezsku. Byly hlášeny jako silné, vypravilo se je proto sledovat několik lovců bouřek. Jak sami uvedli, navazovaly na živel z předchozího dne. V jejich hledáčku se ocitly zejména tři bouřkové systémy na Moravě.

„My jsme bouřku monitorovali na Uherskohradišťsku, kde se projevovala převážně silným větrem, ale větší škody nepůsobila. Další bouřky se začaly vyvíjet až večer a v noci. Okolo 22:00 SELČ se začal formovat další v pořadí 2. bouřkový systém na pomezí Čech, Moravy a Rakouska. Tento systém se dále vyvíjel a sílil. Před půlnocí dorazil i na střední Moravu, kde jsme jej lovili,“ popsal Staněk pro Blesk Zprávy.

Bouřku podle něj doprovázela význačná blesková aktivita a silný vítr, který místy lámal stromy. Hned na první pohled bylo vidět, že je vizuálně nesmírně zajímavá – blesky, které z ní vystřelovaly, byly tzv. CG+ pozitivní a vyskytovaly se až 20 km před samotnou linií, tudíž „extrémně nebezpečné“.

A hlavně byl její součástí shelf cloud, který se lovci bouřek podařilo vyfotografovat. To je typ mraku, který by se dal charakterizovat jako čelo vytékajícího studeného vzduchu z bouře, který před sebou hrne oblačnost. Český název pro něj neexistuje. „Celá situace byla ozvláštněna tzv. Kelvin-Helmholtzovými vlnami. Tato Kelvin-Helmholtzova instabilita byl viditelná ve vyšších patrech čela bouře,“ popsal zástupce skupiny Czech Thuderstorm Research Association.

Poslední systém, který se lovcům podařilo zaznamenat, byla bouřka u Znojma, která přes Brno postupovala na střední Moravu. „Nejvíce však byla zasažena oblast Zlínska. Tento systém doprovázely vyšší srážkové úhrny i velice silná blesková aktivita s nebezpečnými CG+ blesky. Některé z nich pak udeřily více než 15 km od bouřky,“ uzavřel Staněk.

Bouřky na chvíli odejdou

Podobných mraků se minimálně do konce týdne znovu nedočkáme. Pršet sice bude, ale půjde o pouhé přeháňky. Těch může být místy tolik, že není vyloučené rozvodnění menších toků. A bude se ochlazovat, tropy se nadobro s Českem rozloučily.

„Počasí nebude mít energii na bouřky. Nejvyšší teploty by měly být okolo 20 až 24 stupňů Celsia. Bude pak polojasno až oblačno. Ojediněle pak přeháňky. Mraky s deštěm by se nad naším územím měly držet až do pátku,“ sdělila Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

Podobně hovoří měsíční výhled Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Teploty se podle něj budou pohybovat kolem normálu nebo těsně pod ním. Mírné oteplení je očekáváno až na začátek září.

Fotogalerie
64 fotografií