Na Vysočině můžete najít všechny tradiční jedlé houby. Nejčastěji tam rostou hřiby, hlavně dubové, hnědé, žlutomasé a smrkové, bedly a muchomůrky růžovky.  A kam přesně na ně jít? Poradí vám Tomáš Čihák, houbař a ředitel centrály cestovního ruchu Vysočina Tourism.

Kam na houby na Vysočině? Tipy na nejlepší místa

ŽDÁRSKÉ VRCHY patří k nejoblíbenějším houbařským lokalitám, protože se tam i v sušším období drží dostatek vláhy. A co teprve, když pořádně zaprší! Velmi populárním místem je Černý les v blízkosti Ždáru nad Sázavou a lesy u Křižanova.

NA JIHLAVSKU prozkoumejte Černé lesy, které najdete na jihozápad od obce Bransouze. Další oblíbenou lokalitou jsou  Aleje pod obcemi Jestřebí a Stonařov.  

PELHŘIMOVSKO je dalším místem, odkud se během houbařské sezony neodchází s prázdnou. Vydejte se do lesů v okolí Pacova.

Kde na Vysočině nejvíc pršelo?

Vysočina patří k houbařským rájům a tam, kde pořádně zapršelo, se houby dříve nebo později určitě objeví. Jak ale zjistit, kde přesně a kolik napršelo? Všem, kteří chtějí být ve správnou dobu na správném místě, doporučuje mykolog Zdeněk Pelda údaje Hlásné a předpovědní povodňové služby Českého hydrometeorologického ústavu, kde jsou k dispozici podrobná data za poslední týden. 

Stačí, když si v přehledné tabulce Aktuální srážky – data z pozemních srážkoměrů zadáte  kraj Vysočina a můžete dokonce po hodinách sledovat, v jakých lokalitách kolik napršelo. Během chvilky tak máte představu, kam na houby.

Jak se vrátit z lesa s košíkem plným hub? Ve videu vám to řekne mykolog Michal Mikšík.