Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Cestující uklouzl na ptačím trusu: Dráhy mu vyplatily milionové odškodné

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Reuters)
Autor: DH - 
17. srpna 2019
15:34

Upadli jste někdy na nádraží, když jste běželi na vlak? Ano? Kdyby se vám to stalo ve Velké Británii a vaši nehodu zapříčinila třeba mokrá podlaha, mohli byste si přijít na pěkný balík. Stejně jako nejmenovaný cestující z Anglie, který na nádraží uklouzl na holubím trusu. Toho dopravce odškodnil částkou, kvůli které by možná mnozí padali dobrovolně.

Britský vlakový dopravce Network Rail se v posledních dnech dostal na přední strany snad všech významných médií, a to ne jen nějakou náhodou. Společnost, která provozuje železniční spoje na území Anglie a Skotska, je totiž proslulá poctivým vyplácením odškodnění pro své cestující, kterým se dostalo zdravotní újmy v prostorech nádraží, stanic, zastávek či přímo ve vlaku. 

Do novin se dostaly informace o muži, který na nádraží Paddington v Londýně údajně uklouzl na holubím trusu a zlomil si nohu. Neváhal, vše nahlásil a světe div se, brzy byl o milion bohatší. Dopravce mu vyplatil odškodné ve výši 28 tisíc liber, tedy v přepočtu 1 milion a šedesát tisíc k tomu. 

Kupodivu jsou podobná vyrovnání pro Network Rail poměrně běžnou praxí. Vypovídá o tom jiný případ. Jeden muž v minulosti upadl na nádraží kvůli mokré podlaze. Zranil si pravý bok. Společnost mu vyplatila 40 000 liber (1 120 000 Kč).

Network Rail vyplácí odškodné mimo jiné třeba za pády do kaluží, pády na neoznačeném nerovném povrchu, ale našly se i takové případy, že odškodnili cestujícího, který na peronu uklouzl po rajčatové omáčce.

Případy se ale různí a ne vždy si může člověk přijít na pohádkové jmění. Network Rail eviduje i nejnižší odškodnění. To dostal muž, který uklouzl na ledu před londýnským  nádražím Victoria. Účet mu pak obohatilo v přepočtu celých 275 korun.

havran2 ( 17. srpna 2019 18:13 )

V Česku by dostal tak jenom trus !

zlymikes ( 17. srpna 2019 17:54 )

Tak si dejte pozor v Kolíně. Tak po... schody od ptáků jsem ještě neviděl. A to znám dost nádraží.

Zobrazit celou diskusi